Aydın'ın doğal güzellikleri ve yaban hayatıyla ünlü olan bölgelerinden biri olan köylerine leyleklerin göç etmesiyle birlikte sevinç yaşanıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ilk leylek Gölbent Mahallesi'ne gelerek köy sakinlerini sevindirdi. İklim değişikliklerine bağlı olarak leyleklerin geliş tarihleri değişebilse de, leylekler eşlerini bekliyor, yuvalarını tamir ediyor ve malzeme taşıyorlar. 2011 yılında Gölbent Mahallesi'nde halkalanan ve yerel halk tarafından "Efe" adı verilen leylek, bu yıl Avşar Mahallesi'ne geldi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ortaç Onmuş, halkalama çalışmalarının önemini vurgulayarak, "TATD kodlu leylek, 2011 yılında Söke'ye bağlı Gölbent köyünde halkalandı. Aynı leylek 2018 yılında Azap Gölü'nde beslenirken görüldü. Bu yıl ise Avşar köyüne geldi. Şu anda 13 yaşında olan erkek bir birey. Leylekler için oldukça ileri bir yaş olarak kabul ediliyor. Halkalama çalışmaları, leyleklerin ömürlerini, ziyaret ettikleri bölgeleri ve beslendikleri yerleri belirlemek açısından önemli veriler sağlıyor" dedi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Avşar Mahallesi'nde tespit ettikleri halkalı leyleğin "Efe" olduğunu belirtti ve leyleklerin önümüzdeki aylarda zorlu günler yaşayacağını ifade etti. Sürücü, "Leylekler baharla birlikte ülkemize geldiklerinde ve uçarken insanlara büyük mutluluk veriyor. Şu anda yuvalarını hazırlıyorlar. TATD kodlu halkalı leyleğin 2011 yılında Gölbent köyünde halkalandığını tespit ettik. Avşar köyündeki insanlar tarafından Efe adı verilen leyleği takip edeceğiz. Umarım uzun yıllar yaşar.

Leylekler, kırsal kesimdeki insanlar için aile üyeleri gibi görülüyor ve Ağustos ayına kadar zorlu günler geçiriyorlar. Şu anda yuvalarına malzeme taşıyorlar ve yavrularının dikenli çalılardan zarar görmemesi için çevredeki atık malzemeleri getiriyorlar. Bu nedenle çevreye çöp atmamak ve özellikle saman bağlamak için kullanılan siyah plastik ipleri toplamak leyleklerin sağlığı açısından önemlidir" şeklinde konuştu.

Sürücü, leylekler için sulak alanların büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Leylekler besinlerini büyük ölçüde sulak alanlardan ve su kenarlarından elde ederler. Leyleklerin ekosistemde önemli bir rolü vardır ve nesillerinin devamı, temiz bir çevre ve sürdürülebilir sulak alanların korunmasına bağlıdır. Nisan ayında Aydın'daki 104 köy ve yerleşim yerinde leylek sayımları yapacağız ve geçmiş yıllarla karşılaştıracağız. Kırsalda yaşayan leylekler, komşularımız ve çiftçilerin yararlı dostlarıdır. Beslenme alanları olan sulak alanları ve doğaya çöp atmamayı koruyalım" şeklinde konuş