Kuşburnu, dağlık alandan toplanmasından yapımına kadar birçok aşamadan geçerek sofralardaki yerini alıyor.
Tokat ve Sivas'ta yüksek kesimlerden bin bir güçlükle toplanan kuşburnu pazarlara getiriliyor. Kilogramı 14 liradan satılan kuşburnu sofraya gelene kadar birçok aşamadan geçiyor. Ayıklanarak temizlenen kuşburnu kaynatılıyor. Haşlandıktan sonra ezilerek makineden geçiriliyor. Suyu çıkartılan kuşburnu elekten geçirildikten sonra ocaklara konulan kazanlarda kaynatılıyor. Bir miktar şeker katılarak yaklaşık 3 saat pişirilen kuşburnu marmelat olarak kavanozlara dolduruluyor. Kış aylarında kahvaltı sofralarının yanı sıra çay ve meyve suyu olarak da tüketilen kuşburnu soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olarak biliniyor.