Tel kadayıf, şeker, Antep fıstığı ve kaymağın ustaların maharetli ellerinde harmanlanmasıyla ortaya çıkan "cennet çamuru" tatlısı, Kilis'e özgü bir lezzet olarak öne çıkıyor. Kadayıf ustası Sinan Özoğuz, bu tatlıyı yapma sürecini anlatırken çiğ kadayıfın yağla yumuşatıldıktan sonra tepsiye yerleştirilip ısıtıldığını ve ardından şeker, tereyağı, şerbet ve bol fıstıkla pişirildiğini belirtti. Son olarak, üzerine kaymak, pudra şekeri, tarçın ve fıstık eklenerek servise hazır hale getirildiğini söyledi.

Coğrafi işaret tescili alan "cennet çamuru" tatlısının daha fazla ilgi gördüğünü ifade eden Özoğuz, ramazan ayında ise talebin daha da arttığını vurguladı. Hafif bir tatlı olması ve üzerine kaymak konulması nedeniyle iftar sofralarında tercih edildiğini söyleyen ustalar, bazen talepleri karşılamakta güçlük çektiklerini ve cennet çamurunun en çok satılan tatlıları arasında olduğunu belirtti.

"Cennet çamuru" tatlısı, Kilis'in özgün lezzetlerinden biri olarak, bölgeye özgü tatları denemek isteyenlere farklı bir tat deneyimi sunmaktadır.

aa