Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içinde konumlanan Karaca Mağarası, muazzam sarkıt, dikit ve damlataşı oluşumları ile dikkat çekiyor. Mağara, oluşum yoğunluğu açısından Türkiye ve dünya üzerindeki en zengin mağaralardan biri olarak kabul edilmektedir.
İl Özel İdaresi tarafından işletilen Karaca Mağarası, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25'lik bir artışla toplamda 121,535 ziyaretçi ağırladı. Bu ziyaretçilerin yüzde 25'ini oluşturan 30,510 kişi ise yabancı turistlerden oluştu. Mağara, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında en yoğun ziyaretçi trafiğini yaşarken, kış aylarında ise sadece hafta sonları kalabalık turlar geldiğinde ziyarete açılmaktadır.
Mağara içinde ve dışında gerçekleştirilen çalışmalar, ziyaretçilerin güvenli bir şekilde gezmesi ve dışarıda konforlu bir şekilde ağırlanması için yapılmıştır. Yeni açılan bir salonun hizmete girmesiyle birlikte ziyaretçi sayısında önceki yıllara göre belirgin bir artış yaşanmıştır.
Dünyanın sayılı damlataşı mağaralarından biri olarak kabul edilen Karaca Mağarası, yaklaşık 150 milyon yıl öncesine dayanan dolomitik kireç taşlarının yeraltı suları tarafından şekillendirilmesiyle meydana gelmiştir. İçerisindeki sarkıt, dikit, sütun, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri, perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları ve mağara gülleri gibi etkileyici oluşumlar ziyaretçilere muazzam bir görsel şölen sunmaktadır.
Gümüşhane-Trabzon karayoluna 4 kilometre mesafede bulunan Karaca Mağarası, deniz seviyesinden bin 550 metre yükseklikte konumlanmıştır. Mağaranın ortalama tavan yüksekliği 18 metre olup, toplam iç alanı yaklaşık bin 500 metrekaredir.
Gelen ziyaretçiler, devasa sütunlar ve diğer oluşumlar karşısında hayranlık ve şaşkınlıkla mağaranın güzelliklerini keşfetmektedir. Ayrıca, uzmanlar tarafından solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan halo terapiye uygun olmasıyla da bilinmektedir
iha