Haşlanmış yumurtaların kabuklarını soymak bazen oldukça zahmetli bir iş olabilir. Ancak bazı pratik yöntemler sayesinde bu işlemi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yumurtaların kabuklarını kolayca soyabilmek için mümkünse taze yumurtalar kullanın. Çünkü eski yumurtaların kabukları genellikle daha sert olabilir.  Haşlandıktan sonra yumurtaları hemen soğuk su altında bekletin veya buzlu suya koyun. Bu, yumurtanın iç kısmının kabukla ayrılmasını kolaylaştırır.  Haşlanmış yumurtanın uç kısmına hafifçe bir çatlak yaparak kabuğun kolayca soyulmasını sağlayabilirsiniz. Haşlanmış yumurtayı suyun altında soyarsanız, kabuklar daha hızlı ayrılır ve temiz bir şekilde yumurta elde edebilirsiniz. Kabukları ince bir tabaka halinde soyarak iç yumurtaya zarar vermemeye dikkat edin. Böylece yumurta daha estetik bir görünüme sahip olur.

HAŞLANMIŞ YUMURTAYI KOLAYCA SOYMA TEKNİKLERİ

Rafinera.com'da yer alan içeriğe göre, haşlanmış yumurtayı kolayca fıstık soyar gibi soymak için bu püf noktalarını uygulamalısınız:  

yumurta (1)

  • Haşlamadan önce yumurtayı iyice yıkayıp, yuvarlak olan ucundan küçük bir delik açın. Haşlandıktan sonra yumurtayı dik olarak tutarken bu deliğin içine kuvvetle üfleyin. Kolayca soyulduğunu göreceksiniz.
  • Yumurtalarınızı kaynar sudan çıkarıp hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Soğuk su yumurtaya hem şok etkisi yapar hem de kabuğun gözeneklerinden girerek soymanızı kolaylaştırır.
  • Yumurtalarınızı haşladığınız suyun içerisine bir tutam tuz veya karbonat atın. Bu yöntem de yumurtalarınızın kabuklarının kolay soyulmasını sağlar.
  • Bardak yöntemi de oldukça etkili bir yöntemdir. Bir bardak soğuk suyun içine haşladığınız yumurtayı atın ve avucunuzla ağzını kapatarak kuvvetle sallayın. Cam bardağın içinde kabuğu çatlayan yumurtanız kolay bir şekilde soyulacaktır.
  • Yumurtayı hafif tezgaha vurup bir kaç yerinden çatlattıktan sonra, iki avucunuzun arasında hafifçe bastırarak sağa sola çevirin. Yumurtanız bu işlemden sonra çok daha rahat soyulacaktır.
  • Yumurtanızı kabukluyken tam ortadan keskin bir bıçakla kesip bir tatlı kaşığı yardımıyla kabuk ve iç tarafından çevirerek de kolayca soyabilirsiniz.

HANGİ YUMURTA NE KADAR SÜREDE PİŞER?

Yumurta pişirme süresi, yumurtanın türüne, pişirme yöntemine ve tercih ettiğiniz pişirme derecesine bağlı olarak değişebilir. İşte yaygın yumurta pişirme süreleri:

Sert Haşlanmış Yumurta:

Kaynar suya atıldığında 9-12 dakika arası pişirilir. Pişirme süresi, yumurtanın boyutuna ve başlangıç sıcaklığına bağlı olarak değişebilir.

Yarı Sıvı Haşlanmış Yumurta (Muhallebi Kıvamında):

Kaynar suya atıldığında 4-6 dakika arası pişirilir. Kayısı Kıvamında 

Haşlanmış Yumurta: 

Kaynar suya atıldığında 6-8 dakika arası pişirilir.

Poşe Yumurta:

Su içinde yumurtanın beyazı pişip sarısı ak kalmış durumda 2-4 dakika arası pişirilir.

Omlet:

Ortalama olarak, bir omleti pişirmek yaklaşık 3-5 dakika sürer. Pişirme süresi omletin kalınlığına ve içindeki malzemelere bağlı olarak değişebilir.

BOZUK YUMURTA NASIL ANLAŞILIR?

Bozuk bir yumurta genellikle kötü bir kokuya sahiptir. Yumurta kabını hafifçe çatlattığınızda veya yumurtayı açtığınızda, keskin ve hoş olmayan bir koku algılanabilir. Taze yumurtalar ise neredeyse kokusuzdur veya hafif bir yumurta kokusu taşırlar. Bozuk bir yumurta, genellikle sarısı ve beyazı arasında karışmış veya sarısı üzerinde yeşilimsi veya gri lekeler oluşmuş gibi görünebilir. Yumurtanın kabuğunda çatlaklar veya delikler varsa, içeriye bakmadan atılması en iyisi olabilir.

yumurta (3)

Taze bir yumurta sıkı ve kıvamlı bir dokuya sahipken, bozuk bir yumurta sıvılaşmış veya pütürlü bir dokuya sahip olabilir. Ayrıca sarısı ve beyazı arasındaki sınırlar daha belirsiz olabilir. Yumurtayı su dolu bir kap içine bırakın. Taze bir yumurta, dip tarafı yukarı bakacak şekilde suyun dibine oturacaktır. Ancak bozuk bir yumurta, suyun yüzeyine çıkacak veya yarıya kadar yükselecektir. Bozuk bir yumurta, çalkaladığınızda içinde sıvı sesi duymanıza neden olabilir. Taze bir yumurta ise daha sessiz bir ses çıkarır.

Kaynak: Rafinera.com Derleme: Gazeteyaziyor.com.tr
 

Editör: Mehmet Buğrahan İncecik