Geniş aileler giderek yerini çekirdek ailelere bırakırken ebeveynlerin de yeni evli çiftleri yönetmesi hala beklenebiliyor. Bazı ebeveynler geniş aile geçmişi olmasa da çocuklarının kendilerinden ayrılmasını istemeyebilir, onları yetişkin olarak kendi yaşamını kurmasından rahatsızlık duyabilirler. Ebeveynlerine duygusal olarak bağımlı bir partnerin olması evlilikte çeşitli çatışmalara neden olabilir. Ebeveynlerine gerekli sınırları koymakta zorlanan bir kişinin yaşamı ancak ebeveynlerinin inisiyatifinde sürebiliyor. Evli çocuğunun maaşını ve birikimini isteyen, izinsiz evlerine giren, yatak odalarının çekmecelerini karıştıran, onlar adına hafta sonu planı yapan, çocuğunu sürekli kendi yanında isteyen ve eşini o plana dahil etmeyen, onlara haber vermeden evlerine misafir çağıran, uygunluklarını sormadan uzun süre onlara kalmaya gelen ve kendi kurallarını o evde yaşatan ebeveynlerin varlığı herkesin malumu.

Bağımlı değil bağlı olun

Bir aile kurduktan sonra ebeveynlerinizle hiç iletişim kurmayın, onlara yardımcı ve destek olmayın denilmemektedir. Bağınızın olması olağan iken, bağımlı olmak çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. İki kişinin kurduğu ailede maddiyat, zaman ve iş bölümü kendi tasarrufları dışında süregeliyorsa burada biraz durmak ve değerlendirme yapmak gerekmektedir. Kurduğunuz ailedeki yetişkinler tam olarak kim? Eğer ebeveynleriniz ise onlar zaten kendi ailelerini kurdular. Kurduğunuz ailenin sorumluluğu size aittir.

Parterinizle konuşun

Evlenmeden önce partnerinizle nasıl bir aile kurmak istediğinizi, hangi sorumlulukların kime ait olacağı, aileye ilişkin karar verirken (çocuğa kim bakacak, nerede yaşanacak, bayramın ilk günü nereye gidilecek vb) nasıl bir yol izleneceği ve ebeveynlerle ilişkide nasıl sınır konulacağını konuşmak bu noktada faydalı olabilir. Burada bir diğer önemli nokta da ebeveyninizle, kardeşlerinizle ilişkinizdeki sınırları korumanın sizin sorumluluğunuz olduğunu hatırlamaktır. Prof. Dr. Azize Nilgün Canel’in “Gelin ve kaynana arasında sorun yoktur. Aralarında dengeyi kuramayan damat sorunu vardır” cümlesinde olduğu gibi ailenizdeki eleştirileri eşinize, eşinizin eleştirilerini ailenize taşımamak oldukça önemlidir. Bu cümleyi damat ve kayınpeder/kaynana arasında sorun yoktur şeklinde de okuyabilirsiniz.

Bu konuda neler yapılabilir?

● Öncelikle yaşamda kendi ailenizi kurabilecek özgürlükte ve yeterlilikte olmak önemlidir (maddiyat, çocuk bakımı vb).

● Eşinizle kararların verilmesi konusunda uzlaşıda olmak mühimdir. Her iki kişinin de çift olabilmesi için sorumlulukları bölüşmesi ve çeşitli fedakarlıklar yaparak ortak karara varması gereklidir.

● Kendi ebeveynlerinizle ilgili sorunları partnerinize taşınmamasına özen gösterilmelidir. Anneniz, babanız, kardeşiniz, yengeniz eşinizle ilgili yorumda bulunduğunda bunun sınırını sizin çizmeniz ve eşinize bunları anlatmamanız mühimdir.

● Evliliğinize, eşinize müdahale eden, edemediğinde duygu sömürüsü yapan ebeveynlerinizle iletişim kurarken bazı kriterlere dikkat edebilirsiniz. Onları değiştirmek mümkün değil, çünkü böyle bir talepleri yok. Bu nedenle onları eleştirmeyin, suçlamayın ya da onlara duvar örmeyin. En önemlisi de savunmaya geçmeyin. Bu tam olarak bu oyunu sürdüren şey. Gereken cevabı kısaca verin, bu yeterlidir. Size karşı bir talepte bulunduklarında bu durumu değerlendirin. Reddetmeniz gerektiğinde, size uygun gelmediğinde kısaca bunu söyleyin. Kararınızı uygulayın ve tutarlı olun. Bu karar dışında onlarla irtibatta kalmaya özen gösterin.

Uzman Psikolojik Danışman Şura Saka, “Tüm bunları deniyor ama yapamıyorsanız, ailenizde dengeyi kuramıyorsanız, hayır diyemiyor suçluluk hissediyorsanız terapi almak bu konuda size yardımcı olabilir” dedi.

Uzman Psikolojik Danışman Şura Saka

Kaynak: HABER MERKEZİ