Saksıda zencefil yetiştirmek, kış aylarında sağlıklı bir yaşam tarzını desteklemek isteyenler için mükemmel bir çözüm sunuyor. Zencefil kökünün doğru bir şekilde hazırlanması ve toprağa yerleştirilmesi, başarılı bir büyüme için önemli adımlardır. Saksının altında drenaj sağlamak, köklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olurken, dolaylı güneş ışığı altında yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu süreçte yaprakların sararması veya köklerin büyümesi, hasat zamanı geldiğinin işareti olur.
Kış aylarında daha sıklıkla kullanılan bir bitki olan zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle biliniyor.
Zengin aroması ile genellikle çay olarak tüketilen zencefil, fiyatıyla da dikkat çekiyor.
Zencefil her zaman elinin altına olsun isteyenler, evde yetiştirme yöntemine bakıyor.
İşte saksıda zencefil yetiştirme ipuçları...
ZENCEFİL YETİŞTİRME
Zencefilin büyümesi oldukça keyiflidir ve taze zencefil, yemeklerde kullanmak için harika bir malzemedir.
Taze bir zencefil kökü seçin ve 1-2 gün havada kurutun.
Saksının altına drene olması için biraz çakıl veya toprak yerleştirin. Saksıyı iyice toprakla doldurun.
Zencefili, tomurcuklar yukarı gelecek şekilde toprağın 5-10 cm altına yerleştirin. Üzerini hafifçe toprakla kapatın.
Toprağın nemli kalmasını sağla ama aşırı sulamaktan kaçının. Sulama işlemini, üst toprak kuruduğunda yapın.
Zencefil, dolaylı güneş ışığı alan sıcak bir yerde yetişmelidir. En iyi sıcaklık 20-25°C arasındadır.
Yapraklar sarardığında veya kökler büyüdüğünde hasat edebilirsiniz.