Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre bir takım bakteriler, etlerin üzerine düşündüğünüzden çok daha güçlü tutunuyor. Bu durumlarda genellikle etler yıkanıyor. Ancak pişirilmeden önce etin yıkanmasına itiraz eden ünlü şefler var. Onlara göre et asla yıkanmamalı sadece şüphelendiğiniz yer bıçakla kesilip atılmalı.

ETİ İŞLERKEN YIKANMAK YERİNE KESİLMELİ

USDA'nin yaptığı araştırmaya göre bazı bakteriler, etlerin üzerinde sıkı sıkıya tutanabiliyor. Yani yıkama işlemi dahi bu bakterilerden kurtulmanızı sağlamıyor, aksine onlara daha hızlı çoğalma zemini hazırladığı durumlar dahi oluyor. Bu durum göz önünde bulunulduğunda beyaz et ya da kırmızı etin yıkanmaya ihtiyaç duymadığı söyleniyor.

Posta.com.tr'de yer alan habere göre, eti işlerken kirli yüzeylere karşılaşılırsa bu kısımlar yıkanmak yerine kesilmeli. Yıkama hem kirlilik içindeki bakterileri her yere yayar, hem de eti ıslattığı için bakterilerin rahat çoğalması için zemin oluşturur.

kirmiziet (3)

HEMEN PİŞİRİLİRSE...

Medicana.com.tr'de paylaşılan bir içeriğe göre, Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.

5 ADIMDA KIRMIZI ET NASIL SAKLANIR?

Kırmızı etin doğru bir şekilde saklanması, taze kalmasını ve güvenli bir şekilde tüketilebilmesini sağlamak için önemlidir. İşte kırmızı etin doğru bir şekilde saklanması için bazı ipuçları:

1. Soğutma: Kırmızı et, buzdolabında 0-4°C (32-39°F) arasında bir sıcaklıkta saklanmalıdır. Buzdolabının sıcaklığı düşük tutularak etin taze kalması sağlanabilir. Eti buzdolabında saklamadan önce, paketini açıp hava almayan bir kap içinde saklamak da faydalı olabilir.

2. Süre: Taze kırmızı et, buzdolabında genellikle 3-5 gün süreyle saklanabilir. Dondurulmuş et ise daha uzun süre taze kalır. Dondurucuda -18°C (-0.4°F) veya daha düşük bir sıcaklıkta saklanan kırmızı et, aylarca hatta yıllarca taze kalabilir. Dondurucuda saklanacaksa, eti hava geçirmez bir şekilde paketleyip dondurucuda saklamak önemlidir.

3. Ambalaj: Kırmızı eti orijinal ambalajında saklamak tercih edilir. Eğer orijinal ambalaj açıldıysa, hava almayan bir kap içinde saklanmalı veya vakumlu ambalajlama yöntemiyle saklanmalıdır.

4. Koku ve Renk: Kırmızı etin taze olduğunu belirlemek için koklamak ve rengine bakmak önemlidir. Eğer et kötü bir koku yayıyorsa veya rengi solmuşsa, tüketilmemelidir.

5. Ayrı Saklama: Kırmızı et, diğer gıdalardan ayrı bir kapta veya tepsi içinde saklanmalıdır. Bu, etin sızıntılarıyla diğer gıdalara bulaşmasını engeller.

kirmiziet (2)

KIRMIZI ET NASIL KESİLİR?

Etin doğru kesim yönünü belirleyin. Eti liflerine karşı kesmek, daha kolay çiğnenen dilimler elde etmenize yardımcı olur. Genellikle eti enlemesine kesmek tercih edilir. Kesme tahtasının üzerine eti yerleştirin. Bıçağı, etin kalınlığına göre ayarlayarak eti dilimleyin. İnce dilimler istiyorsanız bıçağı ete dik açıyla tutarak ince dilimler elde edebilirsiniz. Daha kalın dilimler istiyorsanız bıçağı daha düz bir açıyla tutarak kesim yapabilirsiniz.

Dilimlediğiniz eti, yavaşça kesme tahtasından ayırın. Dilimler arasında fazla boşluk bırakmamaya çalışın, böylece etin tazeliği ve lezzeti korunur. Dilimlediğiniz eti hemen servis yapacaksanız, sıcak bir tabak üzerine yerleştirin ve isteğinize göre sos veya baharatlar ekleyebilirsiniz. Etin bir kısmını saklamak istiyorsanız, hava geçirmez bir kapta buzdolabında muhafaza edin. Et, buzdolabında sadece belirli bir süre taze kalır, bu yüzden tüketim tarihine dikkat edin.
 

Derleme: Gazeteyaziyor.com.tr

Kaynak: Kaynak: Posta.com.tr, Medicana.com.tr