Çi börek, Türk mutfağına hasıl bir hamur işi türüdür ve çoğunlukla kıyma veya peynirle doldurulmuş ince hamurun kızartılmasıyla ortaya çıkarılır. Hamur, çoğunlukla elips veya yarım ay şeklinde kesilir ve içerisine kıyma, soğan, baharat ve tuz malzemelerden oluşan bir harç ilave edilir. Aynı zamanda, peynirli çi börek de peynir ve maydanoz karışımıyla yapılır. Bu lezzetli hamur işi, bilhassa Kırım Tatarları, Kazan Tatarları ve Başkurtlar arasında oldukça yaygındır. Türkiye'de ise özellikle Anadolu'nun belirli bölgelerinde sıkça tüketilmektedir.

Ayakkabı kokusunu bertaraf etmek için yalnızca bir bardak yetiyor  Ayakkabı kokusunu bertaraf etmek için yalnızca bir bardak yetiyor 

çi börek2

Hakimiyet.com'un Yasemin.com'dan derlediği içeriğe göre, Bir karıştırma kabının içinde 300 gram kıyma, 1 adet soğan rendesi, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı suyu karıştırın.

Harcınızın sulu olmasına özen gösterin.

Bir kabın içerisinde 1 su bardağı ılık su, 3 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı üzüm ya da elma sirkesini karıştırın.

Kıymalı harcınızı açtığınız hamura yerleştirip katlayın. Kenarlarının iyice yapışmasını sağlamak için bir kapak ya da pizza kesiciyle düzgünce kesin.

Bu sayede, börekleriniz kızarırken kenarları açılmayacaktır. Derin bir tavaya yağı alın ve güzelce kızdırın.

Kızmış yağa börekleri atarak kızartın ve kızaran böreklerinizi fazla yağı emmesi için bir kağıt havlu üzerine alın.

Özel not: Oldukça leziz bir hamur işi olan çi börek, kesinlikle yağda kızartılırken çok fazla bekletilmemeli. Hatta kızgın derin yağda kızartmanız ve en fazla 30 saniye yağın içerisinde tutmanız yeterlidir. 

ÇİĞ BÖREK Mİ Çİ BÖREK Mİ?

Trthaber.com'da aktarılan bilgilere göre, 35 yıllık çi börek ustası Necati Aslan, TDK’nın değişiklik kararını doğru bulduğunu belirterek, “Önceden halk dilindeki yazılımı çiğ kelimesinden esinlenerek çiğ börek olarak koyulmuş. Yıllarca öyle devam etmiş. Daha sonra Türk Dil Kurumu, yumuşak G’yi koymadan onun yerine çi börek kullanıldı. Çi börek lezzetli börek anlamına geliyor. Doğru olan yazılış çi börek.

çi-börek3

KABARMAYAN BÖREĞİN 5 NEDENİ

Börek genellikle hamur, peynir ve diğer malzemelerle yapılan bir Türk mutfağından gelen bir hamur işidir. Böreğin kabarmaması için birkaç olası neden bulunabilir:

1. Hamurun Yetersiz Mayalanması: Hamurun içindeki mayanın yeterince çalışmaması, hamurun kabarmasını engelleyebilir. Hamurun mayalanması için yeterince zaman tanımak önemlidir.

2. Mayanın Kalitesi: Kullandığınız mayanın kalitesi önemlidir. Eğer mayanız taze değilse veya kalitesizse, hamurunuz beklediğiniz gibi kabarmayabilir.

3. Hamurun Sıcaklığı: Hamurun mayalanması için uygun bir sıcaklık gerekir. Genellikle oda sıcaklığında veya biraz daha sıcak bir ortamda mayalanma daha iyi sonuç verir.

4. Hamurun İyi Yoğrulmaması: Hamurun yeterince yoğrulmamış olması da kabarma sorunlarına neden olabilir. İyi bir hamur için, hamuru yeterince yoğurmalısınız.

5. Fırın Sıcaklığı: Böreği pişirirken fırın sıcaklığının doğru olması önemlidir. Fırın ısısı düşükse veya yüksekse, börek istenildiği gibi kabarmayabilir.

Kaynak: Mehmet Buğrahan İncecik