Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nün (IfW) yayınladığı bir araştırmaya göre; Almanya'da emlak fiyatları yeniden yükseliyor. Araştırma enstitüsü, Almanya'da satılık daire, müstakil ev ve çok sayıda konut biriminin fiyatlarının, birinci çeyrekteki düşüşün ardından 2024'ün ikinci çeyreğinde arttığını söyledi.


TERSİNE DÖNMEYE BAŞLADI


IfW araştırmacısı Jonas Zdrzalek, "Emlak piyasasında trend tersine dönmeye başladı" dedi. Zdrzalek, potansiyel alıcılar arasındaki belirsizliğin belirgin şekilde azaldığını, faiz oranlarının düşme ihtimalinin piyasayı istikrara kavuşturduğunu söyledi.


ARZ SEVİYESİ AZALDI


Yeni inşaatlardaki düşüşün aynı zamanda arzı da azalttığını ve fiyatların artmasına yol açtığını savundu. Yılın ilk üç ayıyla karşılaştırıldığında, ikinci çeyrekte müstakil konut fiyatları %2.4 artarken, müstakil konut fiyatları %2, çok daireli konut fiyatları ise %4.4 yükseldi.


ARTIK SONA ERDİ


Rakamlar, Köln yakınlarındaki Rhine-Erft bölgesi ve 19 şehrin verilerini içeren Greix emlak fiyat endeksine dayanıyor. Greix, son iki yılda yaklaşık yüzde 14'lük bir fiyat düşüşü kaydetti. Ancak IfW, Almanya'daki emlak fiyatlarındaki düşüş döneminin artık sona erdiğine inanıyor.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL