Gündem

Emekliye ek zam, Esnafa erken emeklilik! Yılbaşından önce zam müjdesi var mı?

Emekli maaşı zammı, Bağ-Kur'luların SSK'lilar gibi 7200 prim günü ile emeklilik hakkı, memurlara 3600 ek gösterge, ev kadınlarına prim desteği gibi milyonlarca insanı etkileyen düzenlemeler için kritik bir süreç resmen başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yılbaşından önce emekli maaşı zammı müjdesi olur mu?" sorusuna "İnşallah" şeklinde tek kelimeyle yanıt verdi. Bu açıklamanın ardından tüm gözler Ankara'ya çevrildi. İşte emekli maaşı zammı ve prim eşitlemesiyle ilgili merak edilen detaylar.

Abone Ol

Yeni yasama yılına dün başlayan Meclis gündemi, yılın son çeyreğinde ekonomiye ilişkin bazı düzenlemelerin gelmesini bekliyor. Çalışanlar ve emeklilerin talepleri doğrultusunda yapılan çalışmalar hala devam ediyor ve gerekli düzenlemelerin son halini aldıktan sonra parti grupları ve milletvekilleri tarafından ele alınması planlanıyor. Ekonomi yönetimi, bütçe ve Kalkınma Planı hazırlıklarını tamamladıktan sonra, bakanlıkların ve kurumların bütçeleri önce Plan ve Bütçe Komisyonu'nda daha sonra ise Genel Kurul'da görüşülecek.

Dün Meclis'ten ayrılırken basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşı zammıyla ilgili soruya "İnşallah" yanıtını verdi. Bu açıklama sonrası, emeklilere yönelik olası ek zam konusunda meraklar Ankara'ya yoğunlaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 7.500 lira üzerinde emekli aylığı alan yaklaşık 6 milyon emeklinin aylıklarına refah payı eklemeyi planlıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yapılacak zam oranı, taban maaş düzeyinden başlayarak kademeli olarak artırılacak. Bu yaklaşım, daha düşük maaş alan emeklilere daha fazla zam yapılmasını öngörüyor. Emekli zammı, 7.500 ile 10.000 arası, 10.000 ile 15.000 arası, 15.000 ile 20.000 arası ve 20.000 lira üzeri aylık alanlar için kademeli olarak belirlenecek.

Meclis'e sunulacak olan yasal düzenleme, yaklaşık 1 milyon küçük esnaf ve çiftçinin prim yükünü azaltmayı hedefliyor. Küçük esnafın emeklilik için gereken prim gün sayısı, 7200 güne düşürülerek SSK'lı çalışanlarla aynı seviyeye getirilecek. Bu adım, esnafların gelirini artırırken emeklilik için son 1261 gün kuralının da değişmesini sağlayacak. Hangi sigorta koluyla bağlı olursa olsun, 7200 günü tamamlayanlar emekli olabilecekler. Ayrıca Bağ-Kur kapsamında kısmi emeklilik için gereken 5400 gün, SSK'lı çalışanlar için olduğu gibi 4500 güne düşürülecek.

EV KADINLARINA EMEKLİLİK DESTEĞİ

Ev kadınlarının emeklilik sürecine destek sağlamak amacıyla, emeklilik yaşının özellikle kadınlar için çocuk sayısına göre esnetilmesi planlanıyor. Ev kadınları, emekliliklerine katkıda bulunmak için isteğe bağlı olarak ödeyecekleri primlerin üçte birini devlet karşılayacak. Ayrıca, ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanabilecekler ve kendileri ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecekler. Bu düzenleme, ev kadınlarının sosyal güvence ve emeklilik haklarını güçlendirmeyi amaçlıyor.

Tüm çalışanlara yüksek kalitede ve güvenceli bir iş hayatı sunma taahhüdü verilirken, pasif iş gücü programlarına erişim imkanları genişletilecek. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma şartları kolaylaştırılacak. Mevsimlik tarım işçileri gibi özel gruplar için özel sosyal sigorta programları oluşturulacak ve sosyal güvenlik kapsamı en yüksek düzeye çıkarılacak. Yaşlı bakım sigortası uygulaması hayata geçirilecek. İş yaşamını sürdürmek isteyen yaşlılar için esnek çalışma koşulları sağlanacak. Mevsimlik tarım işçisi kadınların, özellikle sosyal güvence ve iş koşulları açısından yaşam standartları iyileştirilecek.

{ "requests": { "pageview": "https://cdn.p.analitik.bik.gov.tr/tracker1.js?website_id=277e365c-a14f-4543-ba0d-9f38608ea3f5&host_url=//277e365c-a14f-4543-ba0d-9f38608ea3f5.collector.p.analitik.bik.gov.tr" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }