2024 yılının ikinci yarısında emekli olanlar, 2025'te emekli olacaklardan daha yüksek maaş alacak. Uzmanlar, bu durumu emeklilik sistemindeki büyük bir adaletsizlik olarak değerlendiriyor. Prof. Dr. Aziz Çelik, emekli maaşlarındaki bu farkın, özellikle kanundaki değişikliklerden kaynaklandığını ve bu adaletsizliklerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

Emeklilerin yaşam koşulları, halihazırda zor olan durumlarından daha da kötüleşecek. O yıl emekli olanlar ise ömür boyu daha düşük emekli maaşıyla yetinmek zorunda kalacaklar.

Emeklilerin zaten zor olan yaşamı giderek daha da zorlaşacak . O yılda emekli olanlar ise ömür boyu daha az emekli aylığı ile geçimini sağlayacaklar. Çalışma yaşamı uzmanı Aziz Çelik, emeklilere ilişkin kritik uyarılarda bulundu.

EMEKLİLİK SİSTEMİNDEKİ ADALETSİZLİK

Çalışma yaşamı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, 2024 yılının ikinci yarısında emekli olan kişilerin, 2025'te emekli olacaklardan ömür boyu daha yüksek emekli maaşı alacağını belirterek, emeklilik sistemindeki adaletsizliklere dikkat çekti. Çelik, bu durumun özellikle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki değişikliklerden ve aylık bağlama oranları ile güncelleme katsayısının düşürülmesinden kaynaklandığını ifade etti.

MAAŞLAR İHTİYAÇLARIN OLDUKÇA ALTINDA

Türk-İş'in Temmuz ayı raporuna göre, Ankara'da dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken aylık gıda harcaması 19 bin 234 TL olarak hesaplandı. Yoksulluk sınırı ise gıda harcaması ve diğer zorunlu ihtiyaçlar dahil 62 bin 652 TL'ye yükseldi. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise aylık 24 bin 901 TL olarak belirlendi. Ancak, mevcut emekli maaşlarının bu ihtiyaçların çok altında kaldığı ve milyonlarca emeklinin 12 bin 500 TL ile geçinmek zorunda olduğu vurgulandı.

Prof. Dr. Çelik, "2024'ün ikinci yarısında emekli olanlar, 2025'te emekli olacaklardan yaklaşık yüzde 30 daha fazla emekli maaşı alacak. Bu fark, emeklilik sistemindeki büyük eşitsizlikleri ortaya koyuyor" diyerek, bu adaletsizliklerin acil olarak giderilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ