Elmanın çok tüketildiği ülkemizde hamur işi de çok seviliyor. Çok sevilen bu iki lezzet bir araya geldiğinde ise kıyır kıyır elma kurabiyesi ortaya çıkıyor.

hakimiyet.com’da derlenen bir içerikte elmalı kurabiye tarifi verildi. Elmanın en güzel haliyle tarçının harika uyumuyla elmalı kurabiye, genellikle rendelenmiş elma veya elma püresi ile yapılan kurabiyedir. Çay saatlerin olmazsa olmazı elmalı kurabiye, özellikle sonbahar aylarında yaygın olarak tüketilir. Sonbahar ayında elma sezonu zirve yapar ve elma lezzetiyle damaklarımızı şenlendirir. Elmalı kurabiye yapımı oldukça kolaydır. Fakat ağızlarda dağılan elmalı kurabiye yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Sizler için derledik…

ELMALI KURABİYE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:

250 gram tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı pudra şekeri
4-4,5 su bardağı un

İÇ HARCI İÇİN:

2 adet elma
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın

ÜZERİ İÇİN:

Pudra şekeri

ADIM ADIM ELMALI KURABİYE YAPILIŞI:

1.    Elmaları soyup rendeleyin ve bir tavada toz şekeri ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin. Tarçını da ekleyip iyice karıştırın ve soğumaya bırakın.
2.    Kurabiye hamuru için, tereyağını pudra şekeriyle yoğurma kabında iyice karıştırın.
3.    Üzerine sıvı yağı, yoğurdu, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.
4.    Unu yavaşça ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
5.    Hamuru üç parçaya bölün.
6.    Hafifçe unladığınız tezgâh üzerinde hamurları yuvarlak açın ve üçgen şeklinde 8 parçaya kesin.
7.    Elmalı iç harcını üçgenlerin geniş ucuna yerleştirip rulo şeklinde sarın.
8.    Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin ve kurabiyeleri yerleştirin.
9.    Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın ve tepsiyi fırına verin.
10.    Kurabiyeler üzeri pembeleşene kadar pişirin, ardından fırından çıkarıp soğumalarını bekleyin.
11.    Soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpin. Şimdiden afiyet olsun!

ELMALI KURABİYENİN BİLİNMEYEN PÜF NOKTALARI

Elmalı kurabiye yapmak için bilmeniz gereken püf noktalar şunlardır:

·         Malzemeleri oda sıcaklığında kullanın. Margarin, yumurta ve süt oda sıcaklığında olursa, hamurunuzun daha kolay yoğurulması ve daha lezzetli olması sağlanır.

·         Elmaların kabuklarını soymayın. Elmaların kabukları, kurabiyelere lezzet ve renk verir.

·         Elmaları rendelemeden önce suyunu sıkın. Elmaların suyu, hamurunuzu yumuşatabilir.

·         Hamurunuzu çok fazla yoğurmayın. Hamurunuzu çok fazla yoğurursanız, kurabiyeleriniz sert olur.

·         Hamurunuzu buzdolabında dinlendirin. Hamurunuzu buzdolabında dinlendirdiğinizde, daha kolay şekil alır ve daha kıtır olur.

·         Kurabiyelerinizi çok fazla pişirmeyin. Kurabiyelerinizi çok fazla pişirirseniz, sert olurlar.

İşte elmalı kurabiye yaparken kullanabileceğiniz bir tarif:

Malzemeler:

·         125 gram oda sıcaklığında margarin

·         1 su bardağı şeker

·         1 adet yumurta

·         1 çay bardağı süt

·         2,5 su bardağı un

·         1 paket kabartma tozu

·         1 paket vanilya

·         3 adet orta boy elma

Yapılışı:

1.    Bir kaba margarin, şeker ve yumurtayı alın ve krema haline gelene kadar karıştırın.

2.    Süt, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

3.    Unu azar azar ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.

4.    Elmaları rendeleyin ve hamura ekleyin.

5.    Hamuru buzdolabında 30 dakika dinlendirin.

6.    Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlak şekil verin.

7.    Kurabiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

8.    180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.

9.    Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.

10. Afiyet olsun!

Bu tarifi kendi damak zevkinize göre uyarlayabilirsiniz. Örneğin, elmaları şekerleme, tarçın veya ceviz ile tatlandırabilirsiniz. Ayrıca, kurabiyelerinize farklı şekiller verebilirsiniz.

Kaynak: hakimiyet.com