Edirne'de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce ıslah çalışmaları kapsamında yüksek verimiyle öne çıkan, kış şartlarına ve hastalıklara dayanıklı "Toprak" ve "Değirmen" adı verilen ekmeklik buğday çeşitleri geliştirildi. Enstitü öncülüğünde üretici kooperatifi Trakya Birlik ile yürütülen proje kapsamında melezleme yöntemiyle iki ekmeklik yeni buğday çeşidi üretildi. Yeni çeşitler Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce tescil edildi. Enstitü'nün deneme bahçesinde ekimi yapılan her iki çeşidin soğuğa ve hastalıklara toleranslı olduğu belirlendi, üreticiler tarafından yapılan deneme ekimlerinde de olumlu geri dönüşler yapıldı. Sağlam sap yapılarıyla yatmalara karşı dayanıklı duran yeni çeşitler, yüksek verimiyle ön plana çıktı. Yapılan deneme ekimlerinde dönüm başına 700 kilogramın üzerinde buğday alındı.

ÜRETİM ALANI GENİŞLEYECEK

Enstitü'nün Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Dr. İrfan Öztürk, üreticilerin talep ve ihtiyaçlarına göre yeni çeşitler geliştirildiğini söyledi. Yeni çeşitlerin ekim alanlarının gelecek yıllarda artacağını belirten Öztürk, "Toprak ve Değirmen adını verdiğimiz, hastalıklara dayanıklı, verim ve kalitede öne çıkan iki yeni ekmeklik buğday çeşidimiz tescil oldu" dedi. Öztürk, şunları kaydetti:  "Hava koşulları bitkinin farklı gelişim dönemleri için çok önemli. Bu her iki çeşidi değerlendirdiğimizde hem toprak yapısına hem iklim koşullarına toleransı iyi düzeyde. Verim potansiyeli bölgemizdeki diğer çeşitlerle kıyaslandığında çok yüksek düzeylere ulaşıyor. Tescil denemelerinde bunu gördük. Dönüm başına 700 kilogramın üzerinde verimler elde edildi. Deneme ve üretim koşullarında yüksek düzeylerde verim alındı. Üreticilerden de bunun dönüşlerini aldık.”

Kaynak: aa