Nature Geoscience dergisinde yayınlanan bir makale, dünya çapında 45.000 su örneğinden elde edilen verileri inceledi. Birçoğunda kabul edilen seviyelerin üzerinde PFAS tespit edildi. PFAS; günlük hayatımızda kullandığımız ürünlerde yaygın olarak bulunan bir kimyasaldır. Yanmaz yapışmaz tencere, leke tutmayan mobilya, halılar, suya dayanıklı giysiler, kozmetikler, boya ve pizza kutuları gibi yerlerde görülür.
İnsan vücudunda ve çevrede zamanla birikir. Doğada asla çözülmeyen ve zarar veren insan yapımı bir grup kimyasaldır. Bu maddeler karaciğer hasarı, tiroid hastalığı, obezite, doğurganlık sorunları ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
NEREDEYSE YARISI
Örneğin, PFAS içeren gıda ambalajları artık ABD'de satılmıyor. Araştırmanın yazarlarından biri olan Profesör Denis O'Carroll, "Kaynak sularımızın çoğu PFAS düzenleyici limitlerinin üzerinde. Bazı yerlerde limitlerin yüzde 5, bazılarında ise yüzde 50 aşıldığını gördük" dedi.
Dünyanın dört bir yanından alınan yeraltı suyu örneklerinin %69'u Kanada'nın minimum standartlarını, %6'sı ise AB standartlarını aştı. 2023 yazında yayınlanan ayrı bir araştırma, ABD'deki evlerde akan musluk suyunun neredeyse yarısının bir veya daha fazla PFAS içerdiğini belirtti. İncelenen kaynaklar arasında Türkiye'deki sular yoktu.