Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, 2 Ekim’de taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayınlamıştı. İçlerinde çok büyük ve zincir bir köfte firmasının da bulunduğu birçok işletmede domuz eti kullanıldığı tespit edilmişti. Özellikle İslam coğrafyasında şiddetli bir şekilde tüketilmesine karşı çıkılan domuz etinin neden haram olduğuna ve zararlına bu haberimizde cevap vereceğiz.

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMA SEBEBİ

Yılda tüm dünya tarafından yaklaşık 100 milyon ton tüketilen domuz eti İslamiyet ve Yahudilik’te haram olarak kabul edilir ve tüketilmesine izin verilmez.

Bunun başlıca nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz;

Domuzlar doğada leş vb şeyler tüketir.

Fare, sıçan kemirgen gibi hayvanları avlar ve yerler.

Domuzlar özellikle doğal yaşam alanlarında yani ormanlarda başta kendi dışkıları olmak üzere hemen hemen her şeyi tüketirler.

DOMUZ ETİNİN BİLİMSEL OLARAK AÇIKLANAN ZARARLARI

Domuz etinin yapısı üzerine yapılan bilimsel açıklamalar, bu etin zararlı olduğunu ispatlamıştır.

Bilimsel açıdan zararlarına değinecek olursak şu veriler dikkat çeker;

Domuz etinin yağ oranı oldukça fazladır ve tüketen kişinin direkt kanına karışır. Sık sık tüketildiğinde de sağlığa zarar verir. Sağlığa zarar veren ve insan hayatını riske atan yiyeceklerin tüketilmesi haramdır.

Sutoksin adı verilen bir maddeyi içeren domuz eti, kanın kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmasına neden olacaktır. Lenfler iltihaplandığında boğaz çevresinde domuzu andıran bir şekil oluşmaktadır. Bu hastalık ise skrofuloz adıyla bilinir. İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır.

Domuz, büyüdüğü ortamdaki her türlü şeyi yediğinden dolayı kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yapısını zehirli ve zararlı besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sağlıklı bulunmayan bir et girer.

Çok fazla kükürt içeren domuz eti, vücuda fazla kükürt alınmasına neden olur. Fazla miktarda kükürt alındığında kas ve eklemlerin sağlığı korunamayacak hale gelir.

Muhabir: TAMER AYERİ