Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, dolar/TL paritesi yıl sonuna kadar 5 lira artarak 37,7463 TL'ye ulaşacak. Şu anda 32,88 TL seviyelerinde olan dolar kuru, son üç aydır yatay seyrediyordu. Bu artış, döviz yatırımcılarında yeni bir dönemin habercisi olabilir. Ekonomistler, bu artışın aşamalı olarak önümüzdeki 6 aya yayılacağını belirtiyor. Türkiye'deki yüksek enflasyona rağmen dolar kurundaki bu hareket, piyasalarda önemli değişikliklere yol açabilir.

31 Mart'tan bu yana yatay seyreden dolar/TL paritesi, son üç aydır sessizliğini koruyor. Türkiye'deki yüksek enflasyona rağmen, döviz yatırımcılarının 32 TL bandında sıkışan dolar kuru nedeniyle getiri sağlayamaması büyük huzursuzluğa yol açtı.

Yatırımcıların "Dolar ne zaman yükselecek?" sorusuna yanıt, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) geldi.

TCMB'nin her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Haziran raporu, 50'si finansal sektör ve 18'i reel sektör olmak üzere 68 katılımcının yanıtlarıyla dolar kurundaki olası gelişmelere ışık tuttu.

DOLAR KURU 5 LİRA BİRDEN YÜKSELECEK

"Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? (TL)" sorusuna yanıt veren katılımcılar, dolar kurunun 31 Aralık 2024 itibarıyla 37,7463 TL seviyesine ulaşacağını öngörüyor. Bu, şu anda 32,88 TL seviyelerinde olan dolar/TL paritesinin yıl sonuna kadar 5 liranın üzerinde bir artış yaşayacağı anlamına geliyor.

Ekonomistler, bu veriler ışığında Türkiye'de yeni bir kur krizinin olası olmadığını belirterek, 5 liralık artışın aşamalı olarak önümüzdeki 6 aya yayılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

DÖVİZ KURUNDA SON DURUM

İç ve dış piyasalarda altın ve döviz kurlarındaki değişimler vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor.

ABD Doları:

Alış: 32,89 TL
Satış: 32,92 TL

EURO:

Alış: 35,60 TL
Satış: 35,66 TL

STERLİN:

Alış: 41,85 TL
Satış: 42,06 TL
1 DOLAR = 32,92 TL

Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ