Amerikan Doları için Twitter'da ''Dolar24TL'' etiketi kafalarda soru işareti oluşturdu. Bu durum Dolar 24 TL mi oldu? sorusunun sorulmasına neden oldu. Ancak dolar kuru ile alakalı gerçek çok başka çıktı. 30 ekim Pazartesi günü itibariyle Dolar'ın 24 TL olmadığı piyasalar açılınca belli oldu. Bu durumun neden kaynaklandığı da sonradan anlaşıldı. İşte dolar ve döviz kuruyla alakalı detaylar...

DOLAR 24 TL Mİ OLDU?

Dolar 24 TL olmadı. Bu durum Google'da yaşanan sistem hatasından kaynaklandı. Google'da dolar kuru ile ilgili arama yapanların karşısına 24 TL çıktı. Ancak bu durum tamamen bir hataydı. Gerçek çok başkaydı. Dolar haftanın ilk gününde 28,34 seviyesine kadar yükselmiş durumda. Dolar kuru gibi Euro kuru da yükseldi. Euro 29,94'ü gördü. 

FED FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK

Fed, faizi kararını Çarşamba akşamı saat 21.00’de açıklayacak. Piyasa faizde değişiklik beklemiyor. Kaldı ki son faiz artışını Temmuz ayında yapan banka, o tarihten bu yana sabit faize devam etti. Piyasa yılın geri kalanında da faiz artışı olmasını beklemiyor. Ancak esas konu sözlü yönlendirme. Ekonomideki canlılık, artan petrol fiyatları, jeopolitik riskin yarattığı belirsizlik göz önüne alındığında Fed’in şahin duruşunun sürebileceği kaydediliyor. Hatta ekonomistler faizlerin bir miktar daha artmasının sürpriz olmayacağının altını çiziyor.

Fed sıkılaşması son 22 yılın zirvesine ulaştı ancak ABD ekonomisi hala canlı. Birikimli etki daha fazla etki yapabilir diye bekleniyor. Ancak şu ana kadar açıklanan veriler yavaşlamadan uzak olunduğunu ortaya koyuyor. Enflasyon düşüş hattında koruyor. İstihdam gücünü koruyor. Cuma günü açıklanacak istihdam verisi önem arz ediyor.

Evi kendi yapan yaşadı: Devlet 300 bin lira vermeye başladı Evi kendi yapan yaşadı: Devlet 300 bin lira vermeye başladı

Yurt içinde ise jeopolitik riskler varlıklar üzerinde etkili olan ana faktör olmaya devam ediyor. Orta Doğu odaklı haber akışına lokal piyasalarda hassasiyet devam ediyor. Cuma günü Ekim ayı enflasyon verisi açıklanacak. Piyasa aylıkta yüzde 4 artış bekliyor; bu artış yıllık oranın yüzde 62,3 seviyesine çıkması anlamına geliyor. Perşembe günü ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son yani 4. Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Enflasyonda tahminlerin revize edilmesi muhtemel.

Editör: Orhan Duman