Türkiye’deki eğitim sektöründe kendine haklı bir yer edinen Doğa Koleji’nin yöneticilerinin son uygulaması çalışanların yoğun tepkisine neden oldu. Zira Doğa Koleji yönetimi, öğretmenlere telefonlarına ‘Mobile PDKS’ uygulamasını yüklemesini istedi. Uygulamayla öğretmenler ve çalışanlar telefonları üzerinden sürekli takip altında olacak. Öğretmenler ve çalışanlar, okula giriş-çıkışlarını kontrol etmek için telefonlarına uygulamanın yüklenmesi ve aktive edilmek istenmesine tepkili. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, uygulamayla öğretmenlerin sürekli takip altında tutulmak istendiğini ve 7/24 konumlarının izlenecek olmasının kabul edilmeyeceğine dikkat çekti.

SENDİKA “KABUL EDİLEMEZ” DİYOR

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Örgütlenme Sekreteri Ozan Fındık, uygulamanın özel hayata ve kişisel alana müdahale olduğunu söyleyerek “Uygulamayla yasal olarak bir suç işlendiğini düşünüyoruz” dedi. Öğretmenlere doğrudan telefonuna şu uygulamayı yükleyeceksin baskısı yapıldığına işaret eden Fındık “Bu uygulama öğretmeni sürekli bir denetim altında tutmak için var. Bu kabul edilir bir şey değil. Kimseye telefonuna şu uygulamayı yüklemek zorundasın diye bir zorunluluk dayatılamaz” diye konuştu.

"ÖZEL ALAN İHLALİ ÇOK FAZLA"

Özel okullarda bu tip durumların çok fazla yaşandığını belirten Fındık, “Özel okullarda öğretmenlerin özel alanlarına yönelik ihlal çok fazla. Özellikle özel okullarda gece mesaj atmalar, WhatsApp’tan sürekli yazmalarla karşı karşıyayız.  Özel okul patronları öğretmenlerin kişisel alanına çok fazla sızmış, hatta onu işgal etmiş durumda. Bu uygulama da bunun bir parçası” dedi.

KONUM AÇIK OLACAK!

Öğretmenlere gönderilen kullanma kılavuzunda ise şu ifadeler yer aldı: “Mesainizi başlatmak için kampüse geldiğinizde bina girişine yakın noktada uygulamayı açarak ana ekrandaki ‘Giriş’ butonuna tıklayınız. Ekrandaki durumunuz kısmında ‘şirket içinde’ yazıyorsa mesainizi başarılı şekilde başlattığınız anlamına gelir. Eğer ‘konumunuz şirket dışında!’ uyarısı alıyorsanız telefonunuzun konumunun açık olup olmadığını kontrol ediniz. Mesainiz bittiğinde ise kampüsten ayrılmadan uygulamayı açarak ana ekrandaki ‘çıkış’ butonuna tıklayınız. Giriş-çıkış işlemleri sadece kampüs binası giriş içerisinden ve belli mesafede kampüs bina çevresinden yapılabilir, daha uzak mesafede giriş-çıkış işlemi yapamazsınız.”

DOĞA KOLEJİ: TÜM ÇALIŞANLARI KAPSIYOR


Konuyla ilgili aradığımız Doğa Kolejinden bir yetkili, “7/24 takip söz konusu değil. Her personel, her kurum hemen hemen kullanıyor. Sadece mesai saatlerini kapsıyor. Siz okuldan çıkıp gittikten sonra diğer saat dilimlerinde sizi takip eden bir sistem değil” dedi. Uygulamayı sadece kuruma giriş çıkışı kontrol amaçlı yaptıklarını söyleyen yetkili “Eskiden kart basılıyordu şimdi mobil hayatımızın her kısmında. Kolaylaştırıcı bir etkisi var. Personel güvenliği açısından da önemli. Yönetici, çalışan hâlâ içeride mi ve dışarıda mı görebiliyor. Sadece öğretmenlere yönelik de değil tüm çalışanları kapsıyor. Kişisel verilerin korunmasını da dikkate alarak kendi kurumumuz çalışanlarına özel hazırlanmış dijitalde kullanılan bir sistem” diye konuştu.

Ancak yetkilinin bu açıklaması öğretmenleri de, çalışanları da tatmin etmiyor. Doğa Koleji öğretmenleri ve çalışanları, yürürlüğe sokulmak istenen uygulamanın Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na, haberleşme özgürlüğüne ve özel hayata müdahale olduğuna dikkat çekerek, savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor

Editör: Funda Işık