Dişlerin mine adı verilen sert, koruyucu bir kaplaması vardır. Asitlere uzun süreli maruz kalma, diş erozyonu adı verilen süreçte mineyi aşındırabilir. Bu, sonunda çürükler ve çatlak dişler gibi çeşitli oral komplikasyonlara yol açabilir.

Ne yazık ki, diş aşınması geri döndürülemez. Kaybolan mineyi değiştiremezsiniz. Ancak yavaş bir süreç olduğundan, daha fazla hasarı önlemek için adımlar atabilirsiniz. Bunlar arasında iyi ağız hijyeni ve diş hekimine düzenli ziyaretler yer alır.

BOL BOL SU İÇİN

Kendi kendinize alabileceğiniz bazı önlemler mevcut... Yemekler sırasında bol su için. Asitli yiyecek ve içecekleri azaltın. Asitli sıvıları ağzınızda çalkalamayın veya tutmayın.

ŞEKERSİZ SAKIZ ÇİĞNEYİN

Tükürük akışını artırarak asidin atılmasına yardımcı olmak için şekersiz sakız çiğneyin. Florürlü diş macunu ve yumuşak kıllı fırça kullanarak dişlerinizi nazikçe fırçalayın. Kusma sonrası ağzınızı su, süt veya kabartma tozu ile çalkalayın. Ayrıca asitli yiyecekler yedikten veya alkol tükettikten sonra da ağzınızı çalkalayın.

1 SAAT BEKLEYİN!

Mantığa aykırı görünebilir, ancak kusma, asitli yiyecek yeme veya asitli içecekler içme sonrasında dişlerinizi fırçalamak için en az bir saat beklemek en iyisidir. Çalışmalar, asitli yiyecekler yedikten veya kustuktan hemen sonra dişlerinizi fırçalamanın aslında daha fazla mine kaybına neden olabileceğini göstermektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ