Mutfakta yemek hazırlarken, gıdaların temiz ve güvenli olduğundan emin olmak son derece önemlidir. Ancak, bazı gıdaları yıkamak yerine doğrudan kullanmanız gerektiğini biliyor muydunuz? İşte pişirmeden önce yıkanmaması gereken 4 gıda ve nedenleri...
YUMURTA
Yumurta kabuğunda yaklaşık olarak 17,000 delik bulunur. Yumurta paketlemesi sırasında yumurtalar önce yıkanarak yüzeylerindeki kirlerden arındırılır. Daha sonra yağlama işlemiyle, yıkama sonucu açılan gözeneklerin yağ ile kapatılması sağlanır. Ancak, satın alınan yumurtalar evde hemen tüketilmeyecekse, buzdolabına koymadan önce yıkamak kabuktaki koruyucu tabakayı kaybetmesine ve gözeneklerin açılmasına yol açabilir, bu da bakteri bulaşma riskini artırabilir. Yumurtalar yıkanmadan kullanılacaksa, uygun pişirme sürelerine dikkat edildiği takdirde enfeksiyon riski yoktur.
TAVUK
Çiğ tavuk ve diğer kümes hayvanları ile eti pişirmeden önce yıkamanın, bakterileri temizlemeye ve gıda kaynaklı hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu düşünmek doğru gibi görünebilir; ancak bu bir yanılgıdır. Çiğ tavuk yıkandığında kullanılan suyun sıcaklığı genellikle yeterince yüksek olmadığı için, aslında bakterileri öldürmek yerine mutfak yüzeylerine ve muhtemelen vücudunuzun herhangi bir yerine bakterilerin yayılmasına neden olabilir.
MANTAR
Mantarın süngerimsi dokusu nedeniyle yıkanmaması gerekir. Bu özellik, mantarın sudaki nemi emdiği gibi aynı zamanda mantarın yüzeyindeki kirleri de içine alır. Ayrıca, bir kez suyla temas ettikten sonra içine giren su ve yabancı maddeleri çıkarmak neredeyse imkansızdır.
KIRMIZI ET
Etin yıkanması ve uzun süre nemli kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin hızla bozulmasına yol açabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra hemen pişirmeye dikkat etmelidirler. Ayrıca, etin yıkanıp ardından poşetlenerek dondurucuya konulması da sakıncalıdır.