Duvarlar ne kadar eskiyse o kadar zor ısınırsınız Duvarlar ne kadar eskiyse o kadar zor ısınırsınız

İşitme engelli bireylerin kullanmak zorunda olduğu işitme cihazı fiyatları yaşanan ekonomik krizden payını aldı. İşitme cihazı fiyatları 10 bin liradan başlayarak 80 bin liraya kadar yükseldi. Buna rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) desteği ise söz konusu cihazlar için 2 ila 5 bin lira arasında değişiyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle işitme cihazı alamayan ve sorunlu cihazlarını yenileyemeyen çok sayıda insan olduğunu söyleyen İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED) Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Atik, “İşitme cihazını yenileyemediği için sessiz kalan insanlar var” diyerek devletin karşıladığı payın düşüklüğüne dikkati çekti.



Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a konuşan İED Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Atik, işitme cihazı fiyatlarının Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon ve ekonomik krizden etkilendiğini belirterek, “Şu anda işitme cihazı ücretleri ortalama fiyatı en az 10 bin liradan başlıyor. Üst sınırı yok 60-70 hatta 80 bin liraya kadar işitme cihazı var. Ayrıca gözlüğün çift camı olduğu gibi işitme cihazları da çift taraflı kullanılmalıdır. Ancak daha dün öğrendiğim bir durum var. Afyonkarahisar’da bir KBB doktoru teyzemize tek bir tane cihaz yazmış. Böyle bir şey kabul edilemez. Bu yanlış bir yöntem. İşitme kaybı yaşayanlar mutlaka çift taraflı cihaz kullanmalıdır” açıklamasında bulundu.

“Devletin katkı payı çok düşük"

Söz konusu cihazlara devlet desteğinin çok yetersiz olduğunu vurgulayan Atik, şunları söyledi: “SGK’nin 1 cihaz için katkı payı 18 yaş ve üzeri çalışan için 2 bin 422 lira 40 kuruş, emeklide ise 3 bin 28 lira. SGK 13-18 yaş arası çalışanların çocuklarına 3 bin 633 lira, emekliye 4 bin 242 lira ödüyor. 5-12 yaş çalışana ise 3 bin 875 lira 84 kuruş. Emekliye 4 bin 844 lira 80 kuruş. 0-4 yaş çalışana 4 bin 360 lira 32 kuruş, emekliye 5 bin 450 lira 40 kuruş geri ödeme yapılıyor. SGK bir cihazın çalışana 2 bin 422 lira, emekliye ise 3 bin 28 lirasını karşılıyor. Ortalama bir cihazın fiyatının ise en az 10 bin lira olduğunu düşününce bu katkı payı çok çok aşağıda kalıyor.”

“İşitme cihazını yenileyemediği için sessiz kalan insanlar var"

Engelli bireylerin ve ailelerinin çok mağdur olduğunu anlatan Atik, “Cihaz alamayan, cihazını yenileyemeyen çok insan var. İşitme cihazını yenileyemediği için sessiz kalan insanlar var. İşitme cihazı arızalanan, bunları tamir ettiremeyen ya da cihazları tamir olamayacak durumda olan çok sayıda insan var. Bu cihazların yenilenmesi gerekiyor. Devletin karşıladığı pay devede kulak kalıyor. Minimum asgari ücret tutarında bir fiyat olması lazım. Yani 1 kulak için cihaz ücretini karşılaması lazım” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ