Beyne pıhtı atması ya da kanama ile aniden oluşan beyin felci durumu olan inme hastalığı hakkında bilgi veren Girişimsel Radyolog Uzmanı Doçent Doktor İsmail Kırbaş, hastalığın beyin etkilenene kadar bir belirti vermediği konusunda uyardı. İnmenin bir deprem gibi sinsice ve aniden gelen bir hastalık olduğunu söyleyen Doçent Doktor Kırbaş açıklamasında, “Beyin elektrik sinyalleri ile vücudu kumanda eder. Dolayısı ile beyinde meydana gelen olay elektrik kesilmesi gibi birdenbire olur ve dramatiktir.” şeklinde konuştu.
 
 İnsanoğlunu öldüren ya da sakat bırakan en sık 3 sağlık problemi olan kalp krizi, kanser ve inme olduğunu belirten Girişimsel Radyolog Uzmanı Doçent Doktor İsmail Kırbaş, “Bu üç hastalıkdan  kalp krizi ve kanser konusunda yaygın bir şekilde bilgi ve davranış kültürü oluşmuş durumda. Bunun oluşmasına genel sağlık kontrolleri, yazılı ve görsel basın bildirileri, kanser taramaları, kalp sağlığı konusunda ülkenin her tarafına yayılmış doktor, personel ve cihaz ağı çok katkıda bulunmaktadır.” dedi.

 30 yıl önce sadece büyükşehir ve üniversite hastanelerinde kalp anjiosu yapılabilirken günümüzde çoğu ilçede bile hem acil, hem planlı kalp damarı girişimleri ve tedavileri yapılabildiğini söyleyen Doçent Doktor İsmail Kırbaş , “Kanser konusu da oldukça uzun süredir özel ve devlet kurumları tarafından ulusal düzeyde ele alınmakta olup oldukça yol katedilmiştir. Günümüzde artık 40 yaş sonrası meme kanseri taraması, 50 yaş sonrası prostat kanseri taraması gibi uygulamalar rutin bir şekilde yapılmaktadır. Ve en önemlisi bu uygulamalar toplumda büyük oranda kabul görmüş olup yaygın bir şekilde yapılmaktadır.” açıklamasında bulundu.

“RUTİN CHECK UP PROGRAMLARI KALP SAĞLIĞI VE KANSER AÇISINDAN FİKİR VERMİYOR”

Erken teşhisin hayat kurtarmanın yanı sıra hem bireysel hem de toplumsal sağlığa katkı sağladığının altını çizen Kırbaş, “Genel sağlık durumunun değerlendirilmesi için yapılan rutin check up programları karaciğer, böbrek fonksiyonları, kan yağları, kan değerleri, akciğer havalanması, kemik erimesi gibi konularda bilgi vermektedir. Ama kalp sağlığı ve kanser açısından bir fikir vermemektedir.  Kalp krizi ve kanser konusunda rutin check up programları direkt bilgi vermese de hasta ve sağlık çalışanları yaş, sigara, şeker hastalığı, aile öyküsü gibi risk faktörü olan durumlarda daha ileri incelemeler yaptırmakta ve bu sayede erken teşhis konulabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

“YATAĞA BAĞLI YA DA UZUN SÜREN SAKATLIĞIN EN SIK NEDENİ İNMEDİR”
Kalp  ve kanser hastalıkları ek olarak  çoğunlukla hastada bazı şikayetlere neden olabildikleri için hasar olmadan da doktora başvurmaya neden olarak erken teşhis konulabildiğini hatırlatan Doçent Doktor İsmail Kırbaş, “İnme beyne pıhtı atması ya da kanama ile aniden oluşan beyin felci durumudur. İnme adı üstünde birdenbire, aniden oluşan deprem gibi insan üstüne çöken bir hastalıktır. Beyin elektrik sinyalleri ile vücudu kumanda eder. Dolayısı ile beyinde meydana gelen olay elektrik kesilmesi gibi birdenbire olur ve dramatiktir. Kanama da olsa pıhtı atması da olsa neden beyin dışında gelişen bir durum olduğundan beyin etkilenene kadar bir belirti maalesef yoktur. Sonuç da depreme bezer. Ya hafif bir sarsıntı ile kurtuluş, ya ani ölüm ya da arası olursa sakatlık. Yatağa bağlı  uzun süren sakatlığın en sık nedeni inmedir. İnme nedenleri aynı kanser ve kalp krizinde olduğu gibi özellikle risk grubunda olanlar incelenerek tespit edilebilir. Ve bu nedenler de günümüzde artık başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Yeter ki teşhis konulsun. Sık olması, dramatik olarak birey ve toplum sağlığını etkilemesi açısından bu konu oldukça önemlidir.” şeklinde konuştu.

“SON 7-8 YILDA KATEDİLEN ÇOK ÖNEMLİ BİR YOL OLDU”
“Beyin kan akışını durdurarak (pıhtı atması ile) meydana gelen inmelerde ilk 6 saatte (özellikle ilk 3 saat) kasık atardamarından girilerek anjio eşliğinde hızlı bir şekilde pıhtı çıkarma işlemleri yapılabilmektedir.” girişimsel Radyolog Uzmanı Doçent Doktor İsmail Kırbaş, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Bu işlem artık ülkemizin birçok şehrinde yapılmaktadır. Bu son 7-8 yılda katedilen çok önemli bir yol oldu. Bu işlemle birçok hayat kurtarılabilmekte ve sakatlıklar önlenebilmekte. Ancak bu işlem yapılan hastalarda bile yüzde yüz tam sağlık durumu mümkün olmayabilir. Her hastada farklı senaryolar mümkündür. Onun için olay yaşanmadan önce tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır.  

İnme için check up programı yurt dışında risk grubu insanlarda  yapılmaktadır. Bu konu bizim ülkemizde yeterli derecede ele alınmamaktadır maalesef. Ama tek eksiğimiz farkındalık ve bilinç. Beyine pıhtı atması şahdamarı darlıkları ve kalpden kaynaklanmaktadır. Şahdamarı tetkikleri (Doppler tetkiki, tomogafik anjiografi) hemen her yerde ulaşılabilir olup rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Ek olarak kalp değerlendirmesi, bazı önemli kan tetkikleri de yapılmalıdır.

KİMLER RİSK GRUBUNDA?
İnme erken teşhis ile nedenleri tedavi edilebilir önemli ölçüde önlenebilir bir hastalıktır. Risk grubunda iseniz en yakın bu konuda uzman bir doktora başvumanız önerilir. Risk grubunu ise kısaca 55 yaş üzeri olmak, yoğun stresli yaşam sürmek, sigara içicisi olmak, şeker hastası olmak (özellikle düzensiz şeker tedavisi olanlar), kalp damar hastalığı olması ya da geçirilmiş kalp damar by-pass öyküsü, hipertansiyon hastalığı olmak ve yüksek kolesterolü olmak şeklinde özetleyebiliriz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ