Son Dakika | Darphane, Cumhuriyet'in 100. yılını anmak amacıyla özel bir madeni para üretti!

Bu özel paralar, yarından itibaren kullanıma sunulacak ve sadece 100 milyon adet basıldı.

Bakanlığın resmi sitesinde yer alan açıklamaya göre, Bakanlık onayı ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılını anmak amacıyla "5 Türk Lirası" madeni hatıra parasının basımını gerçekleştirdi.

Yarın tedavüle girecek olan bu özel madeni hatıra paralardan bir defaya mahsus olmak üzere 100 milyon adet basıldı. 100. yıl temasına sahip "5 Türk Lirası" tedavül hatıra parasının iç kısmında "Türkiye Yüzyılı" logosu bulunuyor. Bu logonun üzerinde "5" ibaresi, alt kısmında ise "Türk Lirası" ibaresi yer almaktadır. Dış halkada, sekiz köşeli "Selçuklu yıldızı" motifinin tekrarıyla oluşturulan derinlik etkisi bulunmaktadır.

Dış halkadaki Selçuklu yıldızının sol tarafında "₺" sembolü, sağ tarafında ise "TC" sembolü, güvenlik amacıyla dahil edilmiştir. Alt bölümde basım yılı olan "2023" ifadesi yer almaktadır. Ayrıca, Ay ve yıldız sembolleri dış halka ve iç göbeğin kesiştiği noktada bulunmaktadır. Madeni paranın ağırlığı 8.25 gram, çapı ise 28.15 milimetredir.

Açıklamada, "Genel Müdürlüğümüz, özel günler anısına bastığı hatıra paraların tanıtımını özel günlerden bir gün önce yapmaktadır." ifadeleri de yer aldı.

Kaynak: ALİ AVCU