Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Deriner, Borçka, Muratlı ve Artvin barajlarının, bugüne kadar 42 milyar 144 milyon kilovatsaatlik enerji üretimiyle ülke ekonomisine yaklaşık 117 milyar liralık katkı sağladığını bildirdi.

Yumaklı, yazılı açıklamasında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) su alanında gerçekleştirdiği yatırımlarla ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu belirtti.

Deriner Barajı'nın Türkiye'nin ikinci en yüksek barajı olduğuna dikkati çeken Yumaklı, "Deriner Barajı'nın da aralarında bulunduğu Çoruh Nehri üzerindeki 4 hidroelektrik santral (HES), ürettikleri enerji ile milli ekonomiye yaklaşık 117 milyar liralık katkı sağladı. Çoruh'un 4 gerdanlığı olarak nitelendirilen Deriner, Borçka, Muratlı ve Artvin barajları ve HES'lerinden bugüne kadar temin edilen enerji miktarı toplam 42 milyar 144 milyon kilovatsaat oldu." ifadesini kullandı.

Bakan Yumaklı, Çoruh Nehri üzerinde kurulan ve kendi kategorisinde Türkiye'nin birinci, dünyanın ise beşinci en yüksek barajı olma özelliğine sahip Yusufeli Barajı ve HES'inde elektrik üretimi için ıslak test çalışmalarının devam ettiğine işaret ederek, tesisin elektrik üretimine başlamasıyla ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 6 milyar lira katkı vereceğini bildirdi.

Kaynak: AA