Çiçek sulamak uzmanlık isteyen bir konudur. Aslında çok basit görünse de zahmetli ve meşakkatlidir. egegundem.com.tr sitesinde konuya ilişkin detaylı bilgiye yer verildi…

ÇİÇEK SULARKEN YAPTIĞIMIZ HATA! AŞIRI SULAMAK

Her çiçek aynı oranda su istemez. Aynı sürede de büyümez. Ancak bazı genel kurallar vardır. Özellikle çiçek yetiştiriciliğinde sulama aşaması çok önemlidir. Çok fazla su vermek ya da istenilen seviyede su vermemek bitkinin büyümesini engellediği gibi ilerleyen dönemlerde de küsmesine neden olabilir. Bu sebeple ev veya saksı çiçeklerinizi sularken bu yöntemleri kesinlikle denemelisiniz.

1. İYİ TOPRAK NEM SEVİYELERİNİ KORUYUN

Çoğu bitki eşit neme bağımlıdır. Ancak sulamadan önce hafif kuruma, bitkilerin kök gelişimini destekler.

2. DAHA AZ SIKLIKTA AMA İYİCE SULAYIN

Çiçek tarhında haftada bir ila iki sulama seansı genellikle yeterlidir: daha az sıklıkta sulamak daha iyidir, ancak az sıklıkta su yerine bol su ile.

3. AKŞAM GEÇ SAATLERDE VEYA SABAH ERKEN SAATLERDE SULAYIN

Akşam veya gece soğutulmuş toprağı suladığınızda, gün boyunca sıcak toprakta olduğundan daha az su buharlaşır. Ve bitkiler ertesi günkü sıcaktan önce kendilerine yeterince su sağlayabilirler.

4. HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN YAPRAKLARI KURU TUTUN

Islak yapraklar hastalıklı yapraklara dönüşür. Güneşte ıslanan yapraklarda hafif yanık izleri oluşur (su damlacıklarının yanık cam etkisi). Gece boyunca ıslak tutulursa yaprak-küf hastalıkları ortaya çıkabilir.

5. SUYUN KÖKLERE ULAŞTIĞINDAN EMİN OLUN

Uygun sulama, suyun köklere yeterince ulaşması gerektiği anlamına gelir. Çok düşük su miktarları çoğu zaman yalnızca toprağın üst kısmını kaplar. Yeterli sulama aynı zamanda mahsul bitkilerinin, mahsulleri hasat için olgunlaşana kadar geçen sürede özellikle eşit derecede nemli toprağa bağımlı olduğu anlamına gelir.

6. SUYUN AKMADAN TOPRAĞA TAMAMEN NÜFUZ ETMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN YAVAŞ YAVAŞ UYGULAYIN.

Suyun toprağa sızması için biraz zamana ihtiyacı var. Yataktaki değerli su kullanılmadan akıp gitmeden önce, parça parça tekrar tekrar sulamak daha iyidir.

OnlyFans kullanıcısı Merve Taşkın ülkeyi terk etti OnlyFans kullanıcısı Merve Taşkın ülkeyi terk etti

7. DENGELİ VE İYİ GELİŞMİŞ BİR KÖK SİSTEMİ İÇİN BİTKİNİN ETRAFINI EŞİT ŞEKİLDE SULAYIN

Her zaman yalnızca bir kök noktasından sulama yapmak, tek taraflı kök büyümesine ve dolayısıyla topraktaki besin emiliminin azalmasına neden olur. Bu nedenle daima bitkinin çevresine su verin ve tüm sulama alanına dağıtın.

8. DAMLA SULAMA GİBİ SU TASARRUFU SAĞLAYAN SULAMA YÖNTEMLERİ KULLANIN

Gerektiği kadar çok, mümkün olduğu kadar az su. Bu, yatakta, balkonda ve çimlerde nem sensörlü otomatik sulama sistemi ile basitleştirilmiştir.

9. SU BASMASINDAN KAÇININ

Su basması, köklerin topraktan soluduğu havayı bastırır; kök hücreler oksijen olmadan boğulur.

10. DAHA İYİ SU TUTMA İÇİN KALİTELİ, KİL BAKIMINDAN ZENGİN TOPRAK KULLANIN

Kil mineralleri açısından zengin bitki toprağı daha iyi genleşme özelliğine sahiptir ve bu nedenle suyu toprakta daha iyi ve daha düzgün tutabilir. Yağışlı yaz ve kış aylarında, su birikintisini önlemek için su drenajını sağlayın.

SAKSIDA ÇİÇEK SULAMA YAPMAK FARKLIDIR

Saksınızın altında delikler olduğundan emin olun. Bu, fazla suyun akmasını ve köklerin çürümesini önler. Saksınızı sulamadan önce toprağın nemini kontrol edin. Parmaklarınızla toprağa dokunun ve kuruysa sulayın. Islaksa veya nemliyse bekleyin. Çiçeğinizi sabah veya akşam saatlerinde sulayın. Güneşli saatlerde sulamak, yapraklarda yanıklara veya su buharlaşmasına neden olabilir.

Çiçeğinizi dengeli bir şekilde sulayın. Yapraklara veya çiçeklere su değdirmemeye çalışın. Su, saksının kenarlarına değil, ortasına dökülmelidir. Çiçeğinizi mevsime göre sulayın. Yaz aylarında daha sık, kış aylarında daha az sulamak gerekir. Ayrıca, çiçeğinizin güneş ışığı ihtiyacını da göz önünde bulundurun.

Derleme: Egegundem.com.tr
Kaynak: https://www.gardena.com/int/garden-life/garden-magazine/10-golden-rules-for-watering

Kaynak: gardena.com