CHP'de genel seçimlerin ardından değişim rüzgarları yaşanıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yapılacak olan Olağan Kurultay'da aday olmayacağı ve yerine göstereceği bir ismin aday olarak yeni genel başkan olması konuşulanlar arasında. Aslında CHP'de kurultay süreci başladı. 6 Haziran 2023 tarihinde il ve ilçe kongreleri başlatıldı. Partinin ilçe kongreleri 10 Eylül tarihinde sona erdi. İl kongreleri ise 16 Eylül tarihinde başlayacak. 15 Ekim tarihinde ise sona erecek. Olağan kurultay ise il kongrelerinin tamamlanmasının ardından yapılacak. 

CHP OLAĞAN KURULTAY NE ZAMAN?

CHP'de Olağan Kurultay tarihi belirlenmedi. Süreç başladı ancak il kongrelerinin tamamlanacağı 16 Ekim sonrasında Olağan Kurultay süreci başlayacak. 2023 yılındaki CHP Olağan Kurultay tarihinin Ekim ayının sonu olarak belirlenmesi bekleniyor.

2018 KURULTAY'INDA BÜYÜK FARK

CHP'de 2018'de geçrekleştirilen Olağan Kurultay 3-4 Şubat 2018 tarihlerinde yapılmıştı. Bu kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce genel başkanlık için yarışmıştı. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu, 790 delegenin oyunu alırken, Muharrem İnce ise 447 delegenin oyunu alabilmişti. Böylelikle Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçilmişti. Bu süreç sonrasında CHP'den ayrılan Muharrem İnce, Memleket Partisi'ni kurmuştu. 

2020'DE TEK ADAY OLARAK GİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi'nde 2020 yılında yapılan Olağan Kurultay'da ise Kemal Kılıçdaroğlu, tek başına genel başkan adayı oldu. 1251 delege oyu aldı. Oy oranı yüzde 94,9 oldu. Bu Olağan Kurultay'da 67 oy geçersiz sayıldı. 

DEĞİŞİM TALEBİ

Bilindiği üzere CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu, genel seçimlerin kaybedilmesi sonrasında değişim manifestosu yayınlamıştı. Ekrem İmamoğlu, ''İktidar için değişim'' sloganıyla bir girişim başlatmıştı. Ancak gelinen süreçte henüz Ekrem İmamoğlu'nun genel başkan adayı olarak gösterilmesi gerçekleşmedi. Hatta 2024 yerel seçimlerinde yeniden CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması kararlaştırıldı. 

Yine Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu'dan Ankara'daki CHP Genel Merkezi'ne kadar değişim yürüyüşü gerçekleştirmişti. 

ÖZGÜR ÖZEL'İN ADAY OLMASI BEKLENİYOR

CHP'de Olağan Kurultay'da Özgür Özel'in genel başkanlığa aday olması beklentiler arasında. Özgür Özel her zaman genel başkanlık için hazır olduğunu belirtirken, bu durumun mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından nasıl karşılanacağı merakla bekleniyor.

Editör: Orhan Duman