AB Komisyonu, geliştirilen altyapı ile birlikte Türkiye dahil Schengen vizesine tabi ülkelerin vatandaşlarının, belirli koşullar dışında konsolosluk veya büyükelçiliklere gitmeden internet üzerinden başvuru yapma olanağı sağlayan yeni düzenlemeyi kabul etti. Pazartesi günü gerçekleşen AB Dışişleri Bakanları toplantısında onaylanan bu yeni düzenleme, AB resmi gazetesinde yayımlandı.

Yeni düzenleme, internet üzerinden Schengen vizesine başvuruda bulunma imkanının, vatandaşlar ve başvuru süreçleri açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtiyor. İspanya İçişleri Bakan Vekili Fernando Grande-Marlaska Gómez, bu düzenlemenin seyahat edenler için başvuru sürecini basitleştireceğini ve vize taleplerine daha hızlı ve etkili yanıt verme kapasitesini artıracağını ifade etti.

AB yetkililerine göre, dijital Schengen başvuruları, vize etiketinin sahteciliği ve çalınması riskini azaltarak Schengen bölgesinin güvenliğini artıracak. Yeni yasal düzenleme, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek.

Bu yeni sistemle birlikte, AB Komisyonu tarafından oluşturulan vize başvuru platformu aracılığıyla, Schengen vizesi başvurularının çoğu internet üzerinden yapılabilecek. Başvuru sahipleri, seyahat ve destekleyici belgelerinin elektronik kopyalarını yükleyebilecek ve vize ücretlerini de bu platform üzerinden ödeyebilecekler. Schengen vizesi için konsolosluklara şahsen başvuru, prensip olarak sadece ilk kez başvuranlar, biyometrik verileri artık geçerli olmayanlar ve yeni seyahat belgesi (pasaport) olanlar için gerekecek. Yeni düzenleme, vizeleri kriptografik olarak imzalanmış 2 boyutlu barkod şeklinde dijital formatta sunacak, böylece sahte ve çalıntı vize etiketleriyle ilgili güvenlik riskleri en aza indirilecek. Schengen vizesi talepleri için belirli durumlar dışında, başvurular tek bir web sitesi üzerinden yapılacak.

AB Komisyonu'na göre, son dönemdeki göç ve güvenlik sorunları, AB'nin vize politikasını önemli ölçüde değiştirmesine neden oldu. Ayrıca, Covid salgını nedeniyle vize işlemlerinin önemli ölçüde yavaşlaması, daha fazla dijital prosedür ihtiyacını ortaya çıkardı. Bu bağlamda, AB Komisyonu 27 Nisan 2022'de dijital Schengen düzenlemesi ile ilgili bir yasa önerisi sundu.

SCHENGEN VİZESİ ÜCRETİ NE KADAR?

Schengen vizesi başvuru ücreti, 12 yaşından büyükler için 80 euro. 6-12 yaş arasındakilere 40 euro. 6 yaşından küçük başvuru sahipleri ise, ücret ödemiyor.

Kaynak: haber merkezi