Sinema ve tiyatro sanatçısı Can Gürzap için İzmir'de düzenlenen törende, saygı duruşu ve Gürzap'ın hayatını anlatan bir kısa video ile başlandı. Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sanatçının kaybının büyük bir üzüntü yarattığını ifade etti. Ersoy, Gürzap'ın Türk sanat dünyasının önemli bir ismi olduğunu vurgulayarak, "Sanat, onun yaşamının ilham kaynağıydı. 79 yıllık ömrünü sadece sanata vakfetmiş birinden bahsediyorum. Çok sayıda genç sanatçının yetişmesine katkısı oldu, bu uğurda çok emekler verdi." dedi.


Bakan Ersoy ayrıca, Gürzap'ın İstanbul Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nün kuruluşunda yer aldığına dikkat çekerek, "Tiyatro başta olmak üzere sanatın birçok koluna katkısı olmuş bir değerimizdi. Kendisini ilk olarak 5 yıl önce Sakarya'da trafik kazası geçirdikten sonra hasta yatağında ziyaret ettiğim zaman tanımıştım.


Zarafetini ve nezaketini o zaman fark etmiştim. Hasta yatağındaki davranışları bile ne kadar değerli biri olduğunu hissettiriyordu. Kendisini hiçbir zaman unutmayacağım. Bizlere düşen, onun bize bıraktığı mirası gelecek nesillere aktarabilmek, bize verdiği öğütleri gelecek nesillere taşımak için elimizden gelen çabaları göstermek." şeklinde konuştu.


Oyuncu Atsız Karaduman da Gürzap'ı 1974 yılında tanıdığını belirterek, "İngiltere'den döndükten sonra Marmara Devlet Konservatuvarında hocam olmuştu.


Daha sonra İstanbul'a geldiğinde hocalığın ötesinde arkadaş, dost olduk, sırdaş ve dert ortağı olduk." ifadelerini kullandı. Karaduman, Gürzap'ın sanat hayatının sadece oyunculukla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda eğitmenlik, yönetmenlik, radyo ve televizyonculuk gibi birçok alanda da başarılı olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA-İHA