İlk olarak, buzdolabındaki tüm gıdaları çıkarın. Boşalttığınız gıdaları bir kenara koyun ve gerekiyorsa bazılarını temizlemek için kullanılan temizleme malzemeleri ile silin. Buzdolabının içindeki rafları ve bölmeleri çıkartabilirsiniz. Bu, temizlik işlemini daha etkili hale getirecek ve her köşeyi ulaşmanızı sağlayacaktır. Sıcak su ve hafif bir deterjan içeren bir temizlik solüsyonu hazırlayın. Bu solüsyonu bir bez veya süngerle buzdolabının iç yüzeylerine uygulayın. Dikkatlice köşeleri, rafları ve kapı contalarını temizleyin. Temizlik solüsyonunu uyguladıktan sonra ılık su ile durulama yapın ve ardından bir bez veya kağıt havlu ile yüzeyleri kurulayın. Böylece deterjan kalıntılarından kurtulabilir ve buzdolabınızın içini kurutarak bakteri oluşumunu engelleyebilirsiniz. Buzdolabının içinde hoş olmayan kokular varsa, bir kaba karbonat veya kahve telvesi koyabilirsiniz. Bu, kokuları emerek buzdolabınızın içini daha taze tutacaktır. Buzdolabının dış yüzeyini temizlemeyi unutmayın. Dış yüzeydeki kir ve lekeleri temizlemek için uygun bir temizleyici kullanın.
Lezzet.com.tr'de paylaşılan içeriğe göre, buzdolabının içerisinin temizlenmesi için 6 adım paylaşıldı...
İlk Adım: Kontrol ve Ön Temizlik
Buzdolabını temizlemeye başlamadan önce mutlaka fişini çekin. Buzdolabındaki tüm malzemeleri yakındaki mutfak tezgahının üzerine çıkartın ve içini tamamen boşaltın. Eğer tarihi geçmiş gıdalar varsa, bunları çöpe atın. Tezgahınız güneş görüyorsa, altına bez sererek soğukluğu muhafaza edin. Buzdolabının içindeki çıkarılabilir bölümleri de çıkartın. Özellikle yumurta rafları, sebzelik ve kapakta yer alan bölmeleri tezgahın üzerine alın.
İkinci Adım: Çıkarılan Bölmeleri Yıkamak
Buzdolabından çıkarttığınız raf gibi bölmeleri elinizle yıkayın. Yumuşak bir sünger yardımıyla, bölmelere yapışan kimyasalları da güzel bir şekilde çıkartın. Bu parçaları bulaşık makinesinde yıkamak yerine elinizde yıkayın. Yıkadıktan sonra ters çevirerek kurutun.
Üçüncü Adım: Buzdolabının İçini Temizlemek
Buzdolabını temizlerken sünger veya yumuşak bir bez kullanmaya özen gösterin. Metal temizleme süngerleri, buzdolabının çizilmesine neden olur. Buzdolabını kokusuz ve sıvı deterjanla temizleyin. Veya evde kendi deterjanınızı da hazırlayabilirsiniz.
Dördüncü Adım: Kurulama
Buzdolabının içini tekrar temiz, nemli bir bezle silin. Ardından kurulama beziyle kurutabilir veya kapaklarını açık bırakarak kurumasını sağlayabilirsiniz. Buzdolabına yiyecekleri yerleştirmeden önce, tamamen kuruduğundan emin olun.
Beşinci Adım: Besinleri Yerleştirmek
Buzdolabını tamamen temizleyip kuruttuğunuzda besinleri yerleştirme işlemine geçebilirsiniz. Daha önce dediğimiz gibi, tarihi geçen yiyecekleri mutlaka atın. Ürünleri, uygun şekilde buzdolabına yerleştirin. Kapağını kapattıktan sonra fişe takın.
Altıncı Adım: Güzel Kokmasını Sağlamak
Eğer temizleme işleminin ardından buzdolabının güzel kokmasını istiyorsanız, yeni çekilmiş kahveyi küçük bir kaba koyun. Bu kabı, buzdolabı raflarının arkasına yerleştirin. Böylece buzdolabınız taze kahve kokacaktır. Kahve kokusu sevmiyorsanız, aynı işlemi vanilya ile yapabilirsiniz.
BUZDOLABININ ARKASI NASIL TEMİZLENİR?
Haberturk.com'da aktarılan bilgilere göre, Buzdolabının elektrik kaynağını keserek buzdolabını kapatın. Buzdolabının lastik kenarını seyreltilmiş bir solüsyonla temizleyin. Buzdolabı arkası nasıl temizlenir? Bazı buzdolaplarında olduğu gibi buzdolabının önünde, arkasında bulunan fanı temizlemek önemlidir. Toz ve kirlerden korumak için motor kısmının zarar görmemesini sağlar. Bu bölge vidalarla sabitlenmişlerse bir tornavida kullanarak çıkarabilirsiniz. (Elektriği kestiğinizden emin olun) Izgara bölümünü sert bir fırça ile temizleyin. Kir ve toz birikintilerini mümkün olduğu kadar gidermeye çalışın. Elektrikli süpürge ile fanın olduğu alanı süpürün.
BUZDOLABININ İÇİ NE İLE TEMİZLENİR?
Buzdolabının içini temizlemek için genellikle hafif ve doğal temizlik malzemeleri tercih edilir. İşte buzdolabını temizlemek için kullanabileceğiniz bazı malzemeler:
Bir miktar beyaz sirkeyi suyla karıştırarak bir sprey şişeye koyabilir ve bu karışımı buzdolabının iç yüzeylerine uygulayabilirsiniz. Sonra temiz bir bez veya sünger ile silerek içini temizleyebilirsiniz. Sirke, bakteri ve kötü kokuların giderilmesine yardımcı olabilir. Sıcak su ve nazik bir sabun kullanarak buzdolabının içini temizleyebilirsiniz. Bu karışım, genel temizlik için etkili olabilir.Bir miktar karbonatı su ile karıştırarak bir macun elde edebilir ve bu karışımı lekeleri temizlemek için kullanabilirsiniz. Limon suyu, doğal bir temizleyici ve dezenfektandır. Limon suyu ile suyu karıştırarak bir temizleme solüsyonu oluşturabilir ve buzdolabının içini temizleyebilirsiniz. Aktif karbon, kötü kokuları absorbe edebilir. Buzdolabınızda kötü koku varsa, bir miktar aktif karbonu bir kaba koyarak buzdolabının içine yerleştirebilirsiniz.