Altın fiyatları, Google aramalarında en çok araştırılması gereken konuların başında geliyor. Bunun nedeni birçok kişinin ya altın yatırımı yapması ya altınla borçlanması ya da kendi düğünü ya da başka düğünler için altın alacak olması olarak gösterilebilir. Peki 29 Eylül Cuma günü altın fiyatları nasıl oldu? Uzmanlar altın fiyatları konusunda hangi yorumları yapıyor. İşte tüm bunların cevabı haberimizde yer alıyor...

29 EYLÜL CUMA ALTIN NE KADAR OLDU?

Altın haftanın son iş gününde de hareketli. 29 Eylül Cuma günü itibariyle altında yaşanan tüm hareketlilik haberimizde yer alıyor. Altında alınan tarihi kararın altın fiyatlarını nasıl etkileyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

Gram altın alış: 1.649,36        

Gram altın satış: 1.649,60    

Çeyrek altın alış: 2.638,98

Çeyrek altın satış: 2.697,09    

YARIM VE TAM ALTIN NE KADAR?

Yarım altın alış: 5.261,46

Yarım altın satış: 5.394,19            

Ata altın alış: 11.267,00                    

Ata altın satış: 11.402,00                        

CUMHURİYET ALTIN NE KADAR?

Cumhuriyet altını alış: 11.237,00                               

Cumhuriyet altını satış: 11.407,00    

YASTIK ALTI ALTINLARA NE OLACAK?

Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik mevcut sistemlerin geliştirilmesi amacıyla önümüzdeki dönemde yeni adımlar atılacak. Yastık altındaki 5 bin ton altının finansal sisteme kazandırılması için Merkez Bankası geçen yıl "Altın Cinsinden Fiziki Varlıkların Finansal Sisteme Kazandırılması Hakkında Tebliği"ni yayınlamıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca devreye alınan Altın Tasarrufu Sistemi kapsamında vatandaşın altınını ekonomiye kazandırması için teşvik edici uygulamalar devreye alınacak.
        

ALTININ UÇACAĞI TARİH

Altın fiyatları yatırımcıların gündemindeki yerini koruyor. Enflasyondan korunmak için yıllardır altın alan vatandaşların bilmesi gereken bir yorum da ekonomist Barış Soydan'dan geldi. Altın piyasasıyla ilgili ekonomik verileri takip eden Soydan, altının ne zaman uçacağını açıkladı.

Dolar endeksindeki ve ABD devlet tahvillerinin faizindeki yükselişin ons altını baskıladığını söyleyen Soydan, "Dolar endeksi yani Amerikan parasının 6 güçlü para karşısındaki değerini izleyen endeks 106 seviyesine yaklaştı. Bu son 6 buçuk ayın en yüksek seviyesi. Altınla dolar birbirinin rakibi biliyorsunuz. Ona birazdan geleceğim.

Bu arada Amerikan 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi yani faizi de yüzde 4.519 ki bu da 2007 yılından bu yana görülen en yüksek seviye. Yani şu anda dolar cinsinden varlıklarda büyük bir cazibe var ve işte küresel sermayenin bir kısmı altından çıkıp tahvillere ve dolara yöneliyor." dedi.

ONS ALTIN NEDEN DÜŞMEDİ?

Ancak Bloomberg'e altına dair çok ilginç bir analiz olduğunu kaydeden Soydan şöyle devam etti:

Aslında FED'in para politikası bu kadar sıkıyken ve yakın dönemde de gevşeme işareti vermiyorken ons altının daha da düşmesi gerekirdi.

Çünkü diyor Bloomberg, altınla dolar birbirinin rakibi. Dolar yükseldiğinde altın düşüyor ve dolar endeksi veya ABD devlet tahvillerinin getirisi yani faizi düştüğünde ise altın yükseliyor.

MERKEZ BANKASI'NIN ALTIN ALIMI

Şimdi dolar endeksinin yüksek olduğunu belirten Soydan, "ABD devlet tahvillerinin faizi de uzun zamandır görülmedik ölçüde yüksek. Bu koşullarda ons altının daha da düşmesi gerekirdi. Ama düşmüyor.

Neden düşmüyor? Çünkü diyor Bloomberg, 'Merkez Bankaları çok ciddi altın alımı yapıyorlar özellikle de Çin Merkez Bankası. Çin Merkez Bankası rezervlerini çeşitlendirmek istiyor. ABD devlet tahvillerinde payını kendi rezervleri içinde düşürmek istiyor ve doların, ABD devlet tahvillerinin rakibi de ons altın.'" dedi.

Yalnızca Çin Merkez Bankasının değil birçok Merkez Bankasının altın alımı yaptığını kaydeden Barış Soydan, "Bu da dolar endeksinin yükselmesine rağmen ons altında sert düşüşü engelliyor ve FED para politikasını gevşetmeye başladığında ons altının çok güçlü bir şekilde yükselebileceğinin de işareti." dedi.

GRAM ALTININ YÜKSELECEĞİ TARİH

Soydan, haber analizinde görüşü yer alan yatırım şirketi yöneticisi Marcus Garvey'e göre dolar endeksinin ve ABD devlet tahvillerinin gelecek yıl düşmesiyle ons altının 2 bin 100 dolara yükseleceğini kaydetti. Bu kapsamda ons altına bağlı olan gram altın da fiyat hareketlerinden etkilenecek.

Editör: Orhan Duman