SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Bağ-Kur'da kalma süresinin emeklilik planlarını köklü bir şekilde etkileyebileceğini belirtti. Özellikle 1 Mayıs 2021 sonrası borçlarını sildirenler, Bağ-Kur'da 1260 günü aşarlarsa emeklilik süresi 11 yıla kadar uzayabilir. Bu durumda SSK'dan emekli olma hakkını kaybedebilirler. Uzmanlar, Bağ-Kur'da kalanların prim günlerine dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminde köklü bir değişikliğe gidileceğinin sinyallerini verdi. Güler, "Prim miktarı, yaş ve ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, dengeli ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi inşa etmemiz lazım," şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu değişikliklerin, emeklilik koşullarını önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı kritik noktaları şu şekilde sıraladı:
1 Mayıs 2021 öncesi ödenmemiş Bağ-Kur borçları silinirken, bu tarihten sonraki borçlar hala geçerliliğini koruyor.
Emeklilikte son 2520 gün, hangi statüde emekli olacağınızı belirliyor.
SSK'dan emekli olmak isteyenler, Bağ-Kur'a geçtikten sonra 1260 günden fazla prim öderlerse Bağ-Kur şartlarına tabi oluyorlar.
1 Mayıs 2021 yılından sonra Bağ-Kur'da 1261 gün kalma, emeklilik koşullarını değiştirebilir.
Erdursun'un en dikkat çekici uyarısı, Bağ-Kur sisteminde kalma süresiyle ilgili oldu. 1 Mayıs 2021 sonrasında 3 yıl 6 aydan fazla Bağ-Kur'da kalanlar, 30 Ekim 2024 tarihine kadar emekli olamama riskiyle karşı karşıya. Bu durumda, SSK'dan emeklilik için gereken 5.000-5.975 gün yerine, Bağ-Kur'dan 9.000 gün prim ödeme zorunluluğu doğuyor.
Bu süreyi aşanlar için emeklilik süresi, en az 8 yıl 4 ay 25 gün, en fazla ise 11 yıl 1 ay 10 gün uzayabiliyor. Özgür Erdursun, özellikle Bağ-Kur'lu olup borçlarını ödemeyen ve bu borçları sildirenlerin 1 Mayıs 2021 tarihine özel dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Bu tarihten sonra Bağ-Kur'da geçirilen süre, emeklilik planlarını köklü bir şekilde değiştirebilir.