Isıyla alakalı hastalıklar çeşitli şekilde ortaya çıkabilir. Bunlara biraz göz atmak oldukça faydalıdır. Isı krampları: Bunlar ısı hastalığının ilk belirtisi olabilir ve genellikle bacaklarda ve karında meydana gelebilen ağrılı kas kramplarını içerir. Isı döküntüsü: Bu; sıcak ve nemli günlerde çok fazla terlediğinizde ortaya çıkabilen bir cilt tahrişidir. Isı bitkinliği: Vücudun genellikle çok fazla terlemeden kaynaklanan aşırı su ve tuz kaybına verdiği tepkidir. Diğer semptomların yanı sıra yoğun terleme, yorgunluk ve baş dönmesine neden olabilir.

KALICI SAKATLIK VE ÖLÜM!

Sıcak çarpması: Güneş çarpması olarak da bilinen bu durum, en ciddi ısı hastalığıdır. Vücut artık sıcaklığını kontrol edemediğinde meydana gelir. Terleme mekanizması başarısız olur ve vücut artık soğuyamaz. Sıcak çarpması kalıcı sakatlığa veya ölüme yol açabilir.

TÜRE GÖRE DEĞİŞİR

Isı hastalığının belirtileri, yaşadığınız türe bağlı olarak değişir. Isı krampları: Karın, kol veya bacaklarda kas krampları, karın, kol veya bacaklarda ağrı, karın, kol veya bacaklarda spazmlar şeklinde görülebilir. İsilik: Kırmızı sivilce kümeleri veya küçük kabarcıklar, boyun, üst göğüs, kasık, göğüslerin altında ve dirsek kıvrımlarında görülen sivilceler veya kabarcıklardır. Isı bitkinliği: Baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, zayıflık, sinirlilik, susuzluk, ağır terleme, yükselen vücut ısısı ve her zamankinden daha az idrara çıkma şeklinde görülür.

BUNDAN DOLAYI ÖLEBİLİRSİNİZ!

Sıcak çarpması: Kafa karışıklığı, değişen zihinsel durum, peltek konuşma, bilinç kaybı, kuru cilt veya aşırı terleme, nöbetler ve çok yüksek vücut ısısı şeklinde görülür. Isı hastalığı ne kadar tehlikelidir? Bu, sahip olduğunuz ısı hastalığının türüne bağlıdır. Ohio State Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi'nde acil tıp doktoru olan Eric Adkins "Isı (sıcak) çarpmasıyla organ sorunları, böbrek yetmezliği, kalp sorunları ve felç benzeri semptomlar geliştirebilirsiniz. Isı çarpmasından ölebilirsiniz" dedi.

PEKİ NE YAPMALIYIM?

Doktorlar, kendinizi iyi hissetmiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede sıcaktan uzaklaşmanızı öneriyor. Sıcakta hasta hissediyorsanız yapabileceğiniz en önemli müdahale, daha serin bir yere geçmektir. Bir vantilatör kullanmak terin buharlaşmasını hızlandırabilir ve serinlemenize yardımcı olabilir. Ancak daha yüksek sıcaklıklarda çok etkili olmaz. Yeterince sıvı aldığınızdan emin olmak kritik öneme sahiptir. Kaybedilen terin suyla ve elektrolitlerle değiştirilmesi, kanınızdaki sodyum seviyesinin düşmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

ISLAK HAVLULAR SERİN

Yakınınızda varsa kıyafetlerinizi çıkarıp ıslak havlular kullanmak serinlemenize yardımcı olur. Birisi ısı çarpması belirtileri gösteriyorsa, hemen yardım alın. Isı krampları bir saatten uzun sürerse, kişi kusarsa veya ısı bitkinliği belirtileri kötüleşirse "acil tıbbi yardım" alması şart...
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL