Prof. Dr. Gökakın, bazı kişilerin belirgin semptomlar yaşayabileceğini, ancak diğerlerinin hafif veya hiç belirti göstermeyebileceğini vurgulayarak, "Metastatik meme kanseri, tedaviyi daha karmaşık hale getirebilir, iyileşme sürecini etkileyebilir ve genellikle daha ciddi sonuçlara yol açabilir" şeklinde konuşuyor.
Gazete Yazıyor Muhabirimiz Senay Güncavar, metastatik meme kanseri hakkında merak ettiğiniz her şeyi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın'a sordu. İşte Prof. Dr. Gökakın'ın yanıtları…
Meme kanseri nedir? Metastaz hangi durumlarda ortaya çıkabilir?
Meme kanserinin, meme dokusundaki hücrelerin anormal bir şekilde büyüyüp çoğalması sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür. Meme kanseri genellikle meme bezlerinin içinde veya meme kanallarında başlar. Tedavi edilmezse veya erken aşamada yakalanmazsa, meme kanseri çevre dokulara ve diğer vücut bölgelerine yayılabilir, bu da metastatik meme kanseri olarak adlandırılır.
Metastazın yayıldığı bölgeler nereleridir?
Metastatik meme kanseri teşhisi alan kişilerin, meme kanserinin önceden tanı konmuş bir aşamasından daha ileri bir aşamada bulunur. Yayıldığı bölgeler genellikle kemikler, akciğerler, karaciğer ve beyin gibi iç organları içerebilir. Metastatik meme kanseri, tedaviyi daha karmaşık hale getirebilir, iyileşme sürecini etkileyebilir ve genellikle daha ciddi sonuçlar doğurabilir.


HİÇ SEMPTOM GÖSTERMEYEBİLİR
Metastatik meme kanseri belirtileri nedir?

Kanserin yayıldığı bölgelere ve hastanın durumuna bağlı olarak farklı semptomlar gözlenebilir. Her hasta için belirtiler değişkenlik gösterebilir. Bazı kişiler net ve açık semptomlar yaşarken, diğerleri hafif veya hiç semptom göstermeyebilir. En sık görülen yayılma şekli kemik metastazıdır. Bu, sırt, bel, kalça gibi büyük kemikleri etkileyebilir ve sonucunda ağrı, kırıklar veya zayıflık gibi belirtilere yol açabilir. Meme kanseri hücreleri akciğerlere metastaz yaptığında nefes darlığı, öksürük veya göğüs ağrısı gibi akciğer sorunlarına neden olabilir. Karaciğer metastazları ise karın ağrısı, iştah kaybı ve sarılık gibi belirtilere yol açabilirken, beyin metastazları baş ağrısı, denge sorunları, hafıza sorunları ve nörolojik semptomlara neden olabilir. Lenf yolları boyunca yayılan metastazlar lenf düğümlerinde şişlik veya ağrıya yol açabilir. Cilt metastazları ise deride kızarıklık, şişlik veya yaralar şeklinde görünebilir. Ayrıca, kemik iliği de metastatik meme kanseri hücrelerinin yerleşebileceği bir bölgedir. Bu, kan hücrelerinin üretildiği bir bölgedir ve kanser hücreleri burada kemik iliği metastazı yapabilir.
RİSK YAŞLA BİRLİKTE ARTABİLİR
Bu hastalık hangi yaş aralığında görülebilir?

Genellikle meme kanserinin yaş ilerledikçe daha sık görüldüğünü ve metastaz riskinin de yaşla birlikte artığı söylenebilir. Aynı şekilde, metastaz riski de yaşla birlikte artar. Metastatik meme kanseri her yaşta karşımıza çıkabilir, ancak yaş, bu hastalığın risk faktörleri ve kanserin yayılma olasılığını etkileyebilir. Meme kanseri, genellikle menopoz sonrası dönemde yani 50'li yaşlardan sonra daha sık teşhis edilir. Ancak, genç yaşlarda da meme kanseri tanısı konulabilir. Metastatik meme kanseri teşhisi alan kişilerin yaşı, tedavi seçeneklerini ve prognozlarını etkileyebilir. Özellikle yaşlı bireylerde, genel sağlık durumu ve yaşam beklentisi, tedavi planlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Yaşlı bireylerde, bazen daha hafif veya daha az invazif tedavi seçenekleri tercih edilebilir, çünkü yaş ilerledikçe diğer sağlık sorunları da daha yaygın hale gelebilir.
Metastaz riskini etkileyen faktörler nelerdir?
Faktörler arasında tümörün boyutu, lenf düğümlerine yayılma durumu ve aile geçmişi gibi etmenler bulunmaktadır. Bu faktörler, hastalığın seyrini ve tedavi yaklaşımlarını etkileyen önemli unsurlardır.


HASTANIN DURUMUNA VE KANSERİN TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞEBİLİR
Tedavisi nedir? 
Tedavisinin kanserin yayıldığı bölgelere, hastanın genel sağlık durumuna ve kanserin türüne bağlı olarak değişebilir. Tedavi genellikle semptomların hafifletilmesi, hastanın yaşam kalitesini artırma ve kanserin ilerlemesini kontrol altına alma amacı taşır. Metastatik meme kanserinde tedavi planı, hastanın bireysel durumuna göre özelleştirilir ve doktorunuzun tavsiyelerine dayanır. Tedavi sırasında semptomların kontrol altına alınması ve yaşam kalitesinin artırılması da önemlidir.
En sık kullanılan tedavi yöntemi nedir?
Hastalığın tedavisinde sıklıkla uygulanan kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini yavaşlatmak için kullanılır. Farklı kemoterapi ilaçları, kanserin türüne ve hastanın sağlık durumuna göre seçilir. Hormon reseptör pozitif metastatik meme kanseri olan bazı hastalarda, hormon terapisi önerilebilir. Bu tedavi, hormon reseptörlerine bağlanan hormonları engellemeyi veya hormon üretimini durdurmayı amaçlar.
HEDEFE YÖNELİK İLAÇLAR VE RADYOTERAPİ
Bazı metastatik meme kanseri türleri için hedefe yönelik ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar, spesifik proteinleri veya genleri hedef alarak kanser hücrelerini etkisiz hale getirmeyi amaçlar. Metastatik meme kanseri belirli bölgelere metastaz yapmışsa ve semptomlara neden oluyorsa, radyoterapi kullanılabilir. Radyoterapi, yüksek enerjili ışınlar kullanarak kanser hücrelerini öldürmeyi hedefler. Bazı metastatik meme kanseri türlerinin tedavisinde immünoterapi de vücudun bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini hedeflemesine yardımcı olan bir tedavi yöntemidir. Kemik metastazları olan hastalar ise kemikleri güçlendirmek için özel ilaçlar alabilirler.
TEDAVİ SÜRECİ SÜREKLİ TAKİP EDİLMELİ
Takibi nasıl yapılmalı?
Metastatik meme kanserinde tedavi süreci sürekli olarak takip edilmelidir ve ilaçlar, terapiler veya prosedürler tedavinin ilerlemesine göre ayarlanabilir. Meme kanseri teşhisi alan bir kişi, tedavi ve izleme süreçlerini takip etmek için doktorlarıyla yakından çalışmalıdır. Erken teşhis ve tedavi, meme kanserinin yayılmasını engelleyebilir ve hastanın yaşam süresini uzatabilir. Özellikle risk faktörleri taşıyorsanız veya aile geçmişi varsa meme kanseri taramaları ve düzenli muayeneler aksatılmamalıdır.
RÖPORTAJ- SENAY GÜNCAVAR

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR