Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalp krizleri bazen atlatılsa da bazen ölümle sonuçlanıyor. Özellikle genç yaştakilerde kalp krizi daha ölümcül olabiliyor. Ancak çoğunlukla kalp krizini 1 gün önceden anlamak mümkün.  Los Angeles'taki Cedars-Sinai Sağlık Sistemi'nden Dr. Kyndaron Reinier, "Uyarı semptomları, yakın zamanda meydana gelebilecek bir ani kalp durmasını öngörme açısından ümit vericidir." diyerek belirtileri fark etmenin hayati önem taşıdığını söyledi.

Hastaların yaklaşık yarısının "kalp durmasından önceki saatler, günler veya haftalar içinde" semptomlara sahip olduğunu belirten Doktor Reinier, kalp krizinin 4 önemli belirtisini şöyle sıraladı:


Nefes darlığı

Kalp krizinin en yaygın erken belirtisi, tıbbi olarak dispne olarak bilinen nefes darlığıdır. Hastaların yaklaşık yüzde 41'i bu belirtiden muzdaripkentir.Araştırmacılar, hem erkeklerde hem de kadınlarda nefes darlığının önemli bir belirti olduğunu söyledi.


Göğüs ağrısı
Göğüs ağrısı ikinci en sık görülen semptomdur. Kalp krizi geçiren hastaların yaklaşık üçte birinde bu semptom görülür. Bununla birlikte, kadınlarda değil, yalnızca erkeklerde kalp krizinin habercisi olabilir.

Terlemek
Kalp krizi öncesi aşırı terleme belirtisi görülebilir.Hastaların yaklaşık yüzde 12'si bu belirtiyi gösterir. Kalp krizi öncesi aşırı terleme, erkeklerde bir semptom olarak ortaya çıkar.


Nöbetler
Son olarak, “nöbet benzeri aktivite” de kalp hastalarında görülür. Kalp krizi geçirenlerin yüzde 11'inde nöbetler gerçekleşir.

Bazı vakalarda bulantı veya kusma, halsizlik, baş dönmesi ve karın ağrısı semptomları da görülebilir.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ