Böbrekler, kandaki atık maddelerin temizlenmesini sağlar. Kronik böbrek hastalığı belirtilerinden bahsedildiğinde, ilk akla gelen şey sıklıkla idrara çıkma ve susuzluktur. Birçok hasta, kronik böbrek hastalığının diğer belirtilerini ya fark etmez ya da göz ardı eder. Eğer bu belirtiler sizde varsa, doktora görünmeniz böbrek sorunlarınızın belirlenmesine yardımcı olabilir.

İşte bu konuda dikkat etmeniz gereken 5 belirti:

Uzmanlar, böbrek rahatsızlıklarına dikkat çekerek, bu belirtilere sahip kişilerin mutlaka bir doktora danışmalarını vurguluyorlar.

Eğer uyku apnesi sorunu yaşıyorsanız, harekete geçme zamanı gelmiş demektir! Böbrekler, normal şekilde filtrasyon işlevini yerine getiremezse, zararlı maddeler yani toksinler, kanda birikmeye devam eder. Bu durum da uykusuzluğu ciddi bir sorun haline getirir. Kronik böbrek hastalığı ile obezite arasında bir ilişki olduğu ve uyku apnesi adı verilen sorunun, kronik böbrek hastalarında genel nüfusa göre daha sık görüldüğü bilinir. Bu nedenle uyku apnesi konusunda harekete geçmek önemlidir.

BÖBREK HASTALIKLARI

Cilt kuruluğu ve kaşıntı gibi belirtiler, sağlıklı böbreklerin üstlendiği önemli görevlerin bir yansımasıdır. Böbrekler, vücuttan atıkları temizler, fazla sıvıyı uzaklaştırır, kırmızı kan hücrelerinin üretimine katkıda bulunur, kemiklerin gücünü korur ve vücudun mineral dengesini düzenler. Ancak, böbrekler mineral ve besin dengesini sağlayamazsa, sonuç olarak ortaya çıkan cilt kuruluğu ve kaşıntı sorunu, genellikle kronik böbrek hastalığının eşlik ettiği mineral ve kemik rahatsızlığının habercisi olabilir.

Gizli tehlike, zona! İhlas Haber Ajansı

Kronikleşen halsizlik, böbrek işlevlerindeki ciddi bir azalmayla ilişkilidir; bu durum kandaki toksin ve kirleticilerin seviyelerini artırır. Sonuç olarak, kişilerde yorgunluk, zayıflık ve dikkat eksikliği gibi sorunlara yol açar. Böbrek hastalığının neden olduğu bir diğer problem ise kansızlık olarak bilinen "anemi"dir, bu da güçsüzlüğe ve yorgunluğa sebep olur.

Depresyon sadece zihinsel bir hastalık değil İhlas Haber Ajansı

Ayrıca, azalan böbrek işlevleri sodyumun tutulmasına neden olabilir, bu da ayaklarınızın ve ayak bileklerinizin şişmesine yol açar. El ve ayak parmakları gibi uzuvlardaki şişlikler, aynı zamanda kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve kronik bacak damar hastalıklarının belirtileri olabilir.

Çocuklarda böbrek taşı vakaları artıyor Çocuklarda böbrek taşı vakaları artıyor

Diz ağrıları protezle gideriliyor İhlas Haber Ajansı

Sık sık kas krampları yaşamak, vücudun sıvı ve mineral (elektrolit) dengesizliğinin bir sonucu olabilir ve bu durum genellikle böbrek işlevlerinde bir sorunun habercisi olabilir. Özellikle düşük kalsiyum seviyeleri ve kontrolsüz fosfor seviyeleri, kas kramplarının oluşmasına katkıda bulunabilir.

Ayrıca, böbrek hastalarının sıklıkla karşılaştığı diğer yaygın belirtiler şunlar olabilir:

  • İdrar miktarının azalması,
  • Bacaklarda, ayak bileklerinde ve ayaklarda vücuttaki fazla suyun böbrekler tarafından atılmamasından kaynaklanan şişme,
  • Nedeni açıklanamayan nefes darlığı,
  • Aşırı uyuşukluk veya yorgunluk,
  • Kalıcı mide bulantısı,
  • Zihinsel karışıklık,
  • Göğüs ağrısı veya baskı hissi.

Bu belirtiler, böbrek hastalığının belirgin göstergeleri olabilir ve ihmal edilmemelidir.

Kaynak: haber merkezi