Diyabet, çağımızın tehlikeli hastalıkları arasında öne çıkıyor. Uzmanlar, diyabet hastalarının yüzde 55'inin cilt problemleri yaşadığına dikkat çekerek uyarıda bulundu. İki tip diyabet bulunmaktadır; tip 1'in sebebini bilmemekle birlikte, tip 2 genellikle fazla kilolu veya hareketsiz yaşam tarzıyla ilişkilidir, ancak genetik faktörler de rol oynayabilir. Tedavi edilmeyen diyabet, daha ciddi hastalıklara yol açabilir.

Bilinen diyabet belirtilerinin ötesinde, uzmanlar daha az bilinen bir semptoma da dikkat çekiyor. Cleveland Clinic'e göre, diyabetle ilişkili dermopati, hem tip 1 hem de tip 2 diyabetin potansiyel bir komplikasyonudur. Dermopati, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilse de genellikle kaval kemiğinde görülür ve pembe, kırmızı veya kahverengi renklere sahip olabilir.

01

"Diyabetle ilişkili dermopati, tip 1 ve tip 2 diyabetle yaşayan insanları etkileyen oldukça yaygın bir cilt durumudur, genellikle 'incinme lekeleri' olarak adlandırılır. Bu lekeler, cildin üzerinde küçük, yuvarlak pembe, kırmızımsı veya kahverengi görünümlüdür. Yara izlerine benzerler ve hafifçe girintili olabilirler.

"Genellikle bir santimetre ile 2,5 santimetre arasında boyutlara sahiptirler. Lekeler zararsızdır, kaşınmaz, sıvı sızmaz veya ağrıya neden olmazlar."

02

 

Yamaların diğer özellikleri şunları içerir:

  • Yuvarlak veya oval
  • Ciltte bir miktar girintili ve/veya hafif pullu
  • İki taraflı, yani aynı anda her iki bacağın veya her iki kolun derisinde belirirler.
  • Yamalar aylarca görülebilir ve Amerikan Diyabet Derneği'ne göre genellikle yaşlılık lekelerine benzerlik gösterebilirler.

Diyabetle ilişkili dermopatinin tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemekle birlikte, araştırmacılar bunun önceki bir cilt travmasından kaynaklanabileceğine inanıyor. Bu özellikle kronik yüksek kan şekeri seviyelerinin neden olduğu sinir hasarı türü olan nöropatisi olan bireylerde meydana gelebilir, aynı zamanda aşırı soğuk koşullar da etkili olabilir.

555

Bu durum ayrıca yaşlı bireylerde ve uzun süreli diyabet hastalığına sahip olanlarda daha sık görülür. 2014 yılında British Journal of Diabetes and Vascular Disease'de yayınlanan bir makale, diyabetli hastaların yüzde 55'inde nasıl meydana geldiğini detaylandırarak, "Diyabetik dermopati, diyabetli hastaların bacaklarında görülen küçük, yuvarlak, kahverengi atrofik deri lezyonlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir" ifadesini kullanmıştır.

789

İşte diyabetin belirtileri:

  • Çok susamış hissetmek
  • Özellikle geceleri normalden daha sık idrara çıkma
  • Çok yorgun hissetmek
  • Kilo kaybı ve kas kütlesi kaybı
  • Penis veya vajina çevresinde kaşıntı veya sık sık pamukçuk atakları
  • Bulanık görüş

Kaynak: haber merkezi