Türkay, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de yaz aylarında artan ishal vakalarının bazı illerde daha sık görüldüğünü söyledi. İshalin su ve besinlerle bulaştığına dikkati çeken Türkay, havuz sularının yutulması, bozuk gıdaların, yaz aylarında açıkta bırakılan yiyeceklerin tüketilmesinin, besin hazırlama koşullarına uyulmamasının ishale neden olduğunu belirtti.
Özellikle su kesintilerinin fazla olduğu, havuza giriş çıkışların fazla ve hijyen koşullarının kötü olduğu zamanlarda ishal vakalarında artış olduğunu dile getiren Türkay, ishalin en çok 5 yaş altındaki çocuklarda ölümlere neden olabildiğini, 65 yaş üstü için de risk teşkil edebildiğini ifade etti.
İshalin 5 yaş altı çocuk ölümlerinde üçüncü sırada yer aldığına vurgu yapan Türkay, vücutta sıvı dengesi bozulduğunda yetersiz sıvı tüketiminin çocuğun ölümüne kadar gidebildiğini belirterek, "2 yaşına kadar çocuklar anne sütüyle beslendiği için ishal, 2 yaş üstünden yaşlılık dönemine kadar her yaşta gözükebilir. Eğer anne el hijyenine dikkat etmez, uzun süre beklemiş gıdalar verilirse 2 yaş altındakilerde az da olsa ishal görülebilir" diye konuştu.
Türkay, ishalden korunmak için el hijyeninden gıdaların doğru hazırlanmasına kadar her alanda dikkatli olmak gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "İshal tamamen korunulabilecek bir hastalık. Hijyen kurallarına dikkat etmek, bu dönemde site havuzlarına kontrollü girmek, bol sıvı tüketmek, erimiş tekrar dondurulmuş gıdalardan uzak durmak, su kesintisi olan yerlerde çeşme suyunu kaynatmak gerekiyor. Bazı büyük binalarda su kesintileri olduğunda depolardan su kullanılır. Depoların bakımı düzenli yapılmazsa amip bulaşabiliyor. Amip, apartmanda sitede oturan herkesi enfekte edebiliyor."
AA