Fakirin çilesi ölünce biter… Bilimsel olarak da bu böyle çıktı! Sigara ve obezite bile bir insana kiracı olmak kadar zarar vermiyor. Araştırmalar, insanı aslında hayat koşullarının yaşlandırdığını ortaya koyuyor.

Avustralya’dan Adelaide Üniversitesi ve İngiltere’den Essex Üniversitesi tarafından yapılan çığır açıcı ortak bir araştırma, özel bir kiralık mülkte yaşamanın biyolojik yaşlanma sürecini her yıl 2 haftadan fazla hızlandırdığını ortaya çıkardı. 

Araştırma, kiralamanın biyolojik yaş üzerinde işsiz olmaktan (yılda 1.4 hafta), obeziteden (yılda 1 hafta) veya sigara içmiş olmaktan (yaklaşık 1.1 hafta )daha kötü etkilere sahip olduğunu buldu. 

Adelaide Üniversitesi Konut Araştırması Profesörü Emma Baker, kiracıların, ev sahibi olanlarla karşılaştırıldığında kişinin biyolojik saatine yılda "yaklaşık 2.5 haftalık yaşlanma" eklediğini söyledi. ABC News Daily’ye konuşan Prof. Baker, "Aslında buradaki gerçekten ilginç olan şey özel kiralama, çünkü sosyal kiracılar bazı nedenlerden dolayı bu etkiye sahip görünmüyor" dedi.

Sosyal kiralamanın (kamu konutu olarak da bilinir) ve ev sahipliğinin güvenliğinin, takvimlerinde kira sonu tarihi olan insanlarla  karşılaştırıldığını söyleyen Prof. Baker, şu açıklamayı yaptı: 

“Avustralya nüfusuyla ilgili büyük çalışmalara baktığınızda, ortalama kira kontratının 6 ila 12 ay arasında olduğunu görüyorsunuz. Yani kontratınızı uzatmış olsanız bile, hala o hafif bilinmezlik durumunda yaşıyorsunuz, kontratınızın gerçekten uzatılıp uzatılmayacağı konusunda pek de güvende değilsiniz. Bunun etkili bir şekilde yıl kaybına katkıda bulunan şeylerden biri olduğunu düşünüyoruz."

Kaynak: SERKAN BAYAR