Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu, 2023 yılı 19. Toplantısını Afyonkarahisar’da toplandı. Toplantıda, resmi ilan ve reklam yayımıyla alakalı süreli yayınlar hakkında yapılan işlemler, basın çalışanlarının borç para talepleri ile basın kuruluşlarının kredi talepleri görüşülerek karara bağlandı.

Basın İlan Kurumu’nun resmi internet sitesinden yapılan duyurudu şu ifadeler kullanıldı: 

195 Sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun ve Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’ne Dair Kararlar

Resmi ilan ve reklam yayımıyla alakalı gazeteler hakkında yapılan işlemlerin görüşülmesi neticesinde;

İstanbul’da yayımlanan 1 gazete ile Balıkesir’de yayımlanan 3 gazetenin Sayfa Düzeni Şartını, Tokat’ta yayımlanan 1 gazetenin Teslim Yükümlülüğü Şartını ihlal etmeleri, Uşak’ta bulunan 2 internet haber sitesinin ise Sevk Edilen İlanı Gününde Yayımlamamaları nedeniyle; 195 sayılı Kanun’un 49. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca İstanbul ve Balıkesir’de yayımlanan gazetelere 1’er gün, Tokat’ta yayımlanan gazeteye 3 gün, Uşak’ta bulunan 2 internet haber sitesine ise 7’şer gün süreyle resmi ilan ve reklam kesme müeyyidesi uygulanmasına karar verildi.

Süreli yayınların haklarında alınan Genel Müdürlük Kararlarına yaptıkları itirazların değerlendirilmesi sonucunda;

İstanbul’da yayımlanan 1 gazetenin Baskı Esasları ve İçerik Şartlarını, Tokat’ta yayınlanan 1 gazetenin de Teslim Yükümlülüğü Şartını ihlal etmeleri sebebiyle haklarında alınan Genel Müdürlük Kararlarına yaptıkları itirazlar reddedilerek, ilgili gazetelere 3’er gün süreyle resmi ilan ve reklam kesme müeyyidesi uygulanmasına karar verildi.

Borç para ve yardımlar

Basın İlan Kurumu, basının desteklenmesine yönelik faaliyetleri kapsamında, Kurumun Teşkiline Dair 195 sayılı Kanun’un 2. maddesinin üçüncü ve beşinci fıkraları ile Basın İlan Kurumu Yönetmeliği ve 68 Sayılı Genel Kurul Kararının ilgili hükümleri uyarınca, basında fikren ve bedenen çalışanlara faizsiz borç para vermekte ve yardıma muhtaç basın mensupları ile vefat edenlerin ihtiyaç sahibi ailelerine de maddi yardımlar yapmaktadır.

Bu kapsamda resmi ilan yayımlama hakkını haiz gazetelerde fikren veya bedenen çalışan 35 kişinin borç talepleri kabul edilerek; 35 basın mensubunun her birine 6.000 Türk Lirası faizsiz ve 6/12/18/24 ay geri ödemeli toplam 210.000 Türk Lirası borç para yardımı yapılmasına karar verildi.

Bunun yanı sıra Kırıkkale ve Sakarya’da yayımlanan iki gazetenin kredi talepleri uygun bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ