Çin ve ABD Devlet Başkanları dün Birleşik Devletler'in San Francisco şehrinde bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan ABD Devlet Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e "diktatördür" deyince Dışişleri Bakanı Antony Blinken ne tepki vereceğini şaşırdı. O anlar sosyal medyada gündem oldu.

San Francisco yakınlarındaki 1917'den kalma tarihi bir malikanede gerçekleştirilen zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında taraflar, birçok konuda fikir birliğine vardıklarını açıklarken, başta Tayvan olmak üzere birtakım sorunların henüz çözüme kavuşamadığı görüldü.

Biden, 4 saati aşan toplantının ardından Çin Devlet Başkanı'nı bir kez daha “Diktatör” olmakla itham etti.

Biden, görüşmenin ardından yaptığı basın toplantısında görüşmeyi "yaptığımız en yapıcı ve üretken tartışmalardan biriydi" diyerek tanımladı.

'DİKTATÖR KRİZİ'
Ancak Biden, toplantıdan ayrılırken ilişkilerin hâlâ ne kadar zor bir aşamada olduğunu gösterircesine bir muhabirin sorusuna Xi Jinping'i bir diktatör olarak gördüğünü söyleyerek yanıt verdi:

"Bakın o, tamamen bizimkinden farklı bir yönetime dayanan, komünist ülkeyi yöneten adam olması anlamında diktatör.” Başkan Biden geçen haziranda benzer bir yorum yapmış, buna Çinli yetkililer tepki göstermiş ve Biden'in sözlerini, "son derece saçma ve sorumsuz" olarak nitelendirmişti.

Biden'ın sözleri esnasında "yaptığımız en yapıcı ve üretken tartışmalardan biriydi" diyerek tanımladı.

Kaynak: ODA TV