ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi Beyaz Saray'da ağırlarken, ülkesinin Ukrayna'ya ek olarak 325 milyon dolarlık askeri yardım sağlayacağını açıkladı. Biden, ayrıca ABD'nin Abrams tanklarının ilk bölümünün gelecek hafta Ukrayna'ya teslim edileceğini de belirtti.

Washington, ABD'nin başkenti olan şehirde bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Oval Ofis'teki buluşma öncesinde Biden ve Zelenski, basın mensuplarına kısa açıklamalarda bulundular. Biden, Rusya'ya karşı topraklarını koruma mücadelesinde Ukrayna'ya destek vermek konusundaki kararlılığını vurgulayarak, Ukrayna'ya yardım etmeyi sürdürmemesi halinde hiçbir ülkenin güvende olamayacağını ifade etti. Zelenski ise Biden ve ABD Kongresi'ne samimi ve yapıcı diyalogları için teşekkür ederek, işbirliği ve dayanışma mesajları verdi.

Daha sonra heyetler arası ve ikili görüşmeler gerçekleştiren iki lider, görüşmelerin içeriği hakkında açıklamalarda bulundular. Biden, Ukrayna'ya olan desteğini bir kez daha vurgulayarak, ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte askeri yardımın yanı sıra insani yardım sağlamaya devam edeceğini ifade etti. Biden, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ve adil, kalıcı bir barışın destekçisi olduklarını belirtti. Ayrıca, Moskova'nın savaşı sona erdirebileceğini, ancak buna rağmen barışa engel olduğunu da dile getirdi.

Biden, Ukrayna'ya yönelik ek askeri yardımın yanı sıra yeni yardım paketinin içeriğini açıkladı. "Bugün, ABD'nin Ukrayna'ya güvenlik yardımının bir sonraki parçası olarak daha fazla top mermisi, mühimmat ve tanksavar silahlarının gönderimini onayladım. Önümüzdeki hafta ABD'nin Abrams tanklarının ilk bölümü Ukrayna'ya teslim edilecek" şeklinde konuşan Biden, ayrıca Ukrayna'nın kış aylarındaki ısı ve ışık ihtiyaçlarını karşılamak için kritik altyapının korunmasına odaklandıklarını belirtti.

Zelenski, Biden'a yeni yardım paketi için teşekkür ederek ABD'nin Ukrayna'ya verdiği destekten memnuniyetlerini dile getirdi. Ayrıca, savunma yeteneklerini güçlendirmenin yanı sıra tahıl ihracatı gibi ekonomik konuları da görüştüklerini ve barışın sağlanması için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Zelenski, 2022 yılında başlayan Rusya'nın işgal girişiminden bu yana ikinci kez Washington'u ziyaret ettiğini ve Biden öncesinde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Temsilciler Meclisi üyeleri ve senatörlerle de görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.

Editör: Eray Erginbaş