Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, aşırı sıcak ve nemli havalarda vücut ısısının artmasıyla vücutta ve beyin hücrelerinde hasar oluşabileceğini ifade etti.
Dr. Baysal, bu durumun beyin kanamasına yol açabileceğini belirtti. Güneş çarpması sonucu beyinde oluşan hasarın, kalıcı veya geçici nörolojik bozukluklara neden olabileceğini söyledi. Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, kanser hastaları, kalp ve solunum yetmezliği olanlar, tansiyon ve şeker hastalığı gibi metabolik ve kronik hastalığı olan bireylerin aşırı sıcaklardan etkilenebileceğini vurguladı. Dr. Baysal, sağlıklı insanların bile dikkatsiz güneşlenme sonucu sıcak havalardan etkilenebileceğini ifade etti.
Güneş çarpması yaşayan kişilerde bacaklarda kramp, karın ağrısı, bulantı, tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler ortaya çıkabileceğini söyleyen Dr. Baysal, böyle bir durumla karşılaşıldığında fazla giysilerin çıkarılması ve gölge bir alanda hava akımının olduğu bir yere alınması gerektiğini belirtti. Güneş çarpması durumunda mineral içeriği yüksek olan tuzlu ayran ve su içilmesinin önerildiğini aktardı. Ayrıca, kramp durumunda masaj yapılmaması gerektiğini vurguladı. Güneş çarpması yaşayan kişiye soğuk kompres uygulanması ve soğuk suyla duş almanın faydalı olabileceğini belirtti. Vücut ısısının düşürülmesinde klima ve vantilatörlerin etkili olduğunu ifade etti.
(İHA)