ABD'de Ryan Craddock ve ailesi, ortaokuldaki Amerikan futbolu antrenmanı sırasında beyin travması yaşayan ve hayatını kaybeden 13 yaşındaki Cohen'in yasını tutuyor. Aynı gün 16 yaşında bir Alabama lise oyuncusunun beyin hasarı sonucu hayatını kaybetmesi, gençlerin Amerikan futbolu oynamasının ne kadar güvenliği olup olmadığını tekrar ön plana çıkardı.

PEK İLGİ GÖRMEDİ

Küçük çocukların beyin gelişimlerinin kritik bir döneminde futbol oynamasını yasaklama yönündeki öneriler pek ilgi görmedi. 2023'te, üç genç futbol oyuncusu baş yaralanmalarından ve 10 oyuncu da ısı çarpması gibi diğer nedenlerden öldü.

Caden Tellier'in babası Jamie Tellier, 26 Ağustos 2024 Pazartesi günü Alabama, Selma'da Tellier'in oğlu için düzenlenen anma töreninden sonra bir öğrenciye sarılıyor. (AP Fotoğrafı/Safiyah Riddle)

HİÇBİRİ İYİ DEĞİL

Tıbbi Direktör Robert Cantu, "Bir haftada 2 ölümü daha önce görmüştük. Ancak 4 veya 5 hafta üst üste benzer şeyler yaşanırsa büyük bir sorun vardır. Başa alınan hiçbir darbe iyi değildir" dedi.

16 yaşındaki Caden Tellier için yapılan anıt, 26 Ağustos 2024 Pazartesi günü Alabama, Selma'daki Morgan Akademisi'nin otoparkında görülüyor. (AP Fotoğrafı/Safiyah Riddle)

RİSKİ BİTİRMİYOR

ABD'de birçok kişi, 14 yaşından küçüklere maçlar esnasında sert darbe yapılmamasını istiyor. Ancak kurallar pek değişmiyor. Uzmanlara göre; kask veya koruyucu kullanmak, beyin sarsıntısı riskini ortadan kaldırmıyor! Yani bunlara sahip olmak, sizi yüzde 100 şekilde kurtarmıyor.
 

Muhabir: Eray Erginbaş