Norveç'te üzerinde teçhizat bulunan "Hvaldimir" adlı beluga balinası ölü bulundu. Balinanın, Moskova casusu olabileceğine dair söylentiler ortaya çıktı. Norveç kamu yayın kuruluşu NRK, balina leşinin Risavika Körfezi'nde balık tutan bir baba ve oğul tarafından bulunduğunu bildirdi.

ADI PUTİN'DEN!

Norveç dilinde balina anlamına gelen 'hval' kelimesi ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in Vladimir adının birleştirilmesiyle ismi verilen balina, vinçle sudan çıkarılarak yakınlardaki bir limana götürüldü. Uzmanlar tarafından incelendi.

HENÜZ BELİRSİZ

Deniz biyoloğu Sebastian Strand, NRK'ya yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki Hvaldimir'i denizde cansız şekilde bulduk. Ancak ölüm nedeni henüz belli değil" dedi. Hayvanda gözle görülür büyük bir dış yaralanma olmadığını belirtti.

777D1E8939F90808Ee0244620D0D0134

DERİNDEN ETKİLEDİ

Norveç merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş Marine Mind adına Hvaldimir'in maceralarını üç yıldır takip eden Strand, balinanın ani ölümünün kendisini derinden etkilediğini söyledi. Strand, "Bu kesinlikle korkunç. Cuma itibarıyla iyi durumdaydı. Yani burada ne olmuş olabileceğini çözmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

İNSANLARLA OYNUYORDU

Balina ilk olarak Nisan 2019'da, balıkçılar tarafından üzerinde "Ekipman St. Petersburg" yazısı bulunan bir toka ve küçük bir kamera yuvasıyla görüldü. Bu durum, beluganın "casus balina" olduğu iddialarını tetikledi. Uzmanlar, Rus donanmasının balinaları askeri amaçlarla eğittiğinin bilindiğini söyledi. Beluga yıllar boyunca Norveç'in birçok sahil kasabasında görüldü. Çok evcildi ve insanlarla oynamaktan hoşlanıyordu. El işaretlerine de yanıt veriyordu.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül