Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin en önemli projeleri arasında yer alan Avrasya Tüneli'nde trafik yoğunluğunun her geçen gün arttığını ve garanti araç geçiş sayısının üstüne çıktığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Avrasya Tüneli'nin günlük 70 bin 574 araç garantisi bulunuyor. Geride bıraktığımız süreçte eylül ayı ortalamasına göre Avrasya Tünelini kullanan araç sayısı günlük 74 bini aştı. 22 Nisan 2023 tarihinde ise maksimum günlük 85 bin 491 araç sayısına ulaşmıştı. Devletimiz, birkaç yıl içerisinde gelir paylaşımına geçecek" dedi.

DÜNYA TÜNELCİLİĞİNDE ÇAĞ ATLATTIK

Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli'nin pek çok ilki başarıyla gerçekleştirerek dünya tünelcilik sektöründe yeni bir çağ açtığına dikkati çekti. Bakan Uraloğlu, "En derin noktası deniz seviyesinin 106,4 metre altında olan Avrasya Tüneli’nde depreme dayanıklılığı artırmak üzere tünelde kullanılan sismik bilezikler kullanıldı. Bu sayede, tünelin 500 yılda bir görülebilecek depreme karşı ‘servis şartları’ ve 2 bin 500 yılda bir görülebilecek depreme karşı ise güvenlik şartlarının bozulmayacak şekilde inşa edildi” ifadelerini kullandı. 

12 ADET İVME ÖLÇER BULUNUYOR

Olası depremlere karşı tünelin davranışını anlık gözlemlediklerini aktaran Bakan Uraloğlu, “Tünel boyunca 12 adet ivme ölçer, üç boyutta izleme yapan 21 adet yer değiştirme sensörü ve işletme binalarında kurulan 3 adet ivme ölçer ile sürekli takip edilmektedir” diye konuştu. Tünelin 7 gün, 24 saat takip edildiğini aktaran Uraloğlu, “Muhtemel tüm acil durumlar için gerekli ‘koruma’ planları ‘önce insan’ ilkesi gözetilerek hazırlanmış ve SCADA Sistemine tanımlanmıştır. Enerji, havalandırma, aydınlatma, trafik işaretleri, radyo anonsları ve geçiş kontrolü gibi tüm sistemler bir bütünlük içerisinde otomatik olarak çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA