Geleneğe göre, aşureler pişirilir ve tabaklarla herkese dağıtılır. Tam bir tarifinin olmadığı aşurenin, geleneksel olarak en az 7 maddeden oluşması gerektiği söylenir.

AŞURE MALZEMELERİ NELER?

  • 400 gr aşurelik buğday
  • 125 gr kuru fasulye
  • 125 gr nohut
  • 150 gr kuru kayısı
  • 200 gr kuru üzüm
  • 150 gr kuru incir
  • 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 800 gr tozşeker
  • 5 litre su
  • 1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı gülsuyu
  • Dolmalık fıstık, kuş üzümü, ceviz içi, kıyılmış kuru kayısı, kıyılmış kuru incir, nar taneleri ve fındık

AŞURE NASIL YAPILIR TARİFİ

Nohudu, kuru fasulyeyi yıkayıp yumuşayıncaya kadar ayrı ayrı haşlayıp süzün. Nohutların ince kabuklarını çıkarın.

Kuru kayısı ve kuru inciri fındık büyüklüğünde doğrayıp buğdayı yıkayarak süzün. Kuru üzümü ayıklayıp 10 dakika kaynatın, onu da süzün.

Tencereye su, buğday ve ayçiçeği yağını koyun. Kaynayınca kısın ve ağır ateşte, kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.

Editör: Harun Altuntaş