İnsanlık küresel ısınma nedeniyle bıçaklardan kavrulurken, aşırı sıcaklardan bunaldıysanız orman banyosu ideal bir serinleme yöntemi olabilir… Almanya'nın başkenti Berlin'de şehir sakinleri kavurucu sıcaklarla mücadele etmek için "orman banyosu" etkinliklerine katılıyor.

Kökeni Japonya'ya dayanan bu uygulama ile katılımcılar ormanda birkaç saat geçirerek serinlemeye çalışıyor. Fakat bu etkinliklerle amaçlanan ormanda yürüyüş veya egzersiz yapmak değil. Etkinlik daha çok ormandaki sesleri, kokuları ve dokuları tüm unsurlarıyla kavrayabilmek gibi bir felsefeye hizmet ediyor.

Bu konuda uzmanlaşmış bir doğa rehberi olan Fiona McDougall, gezilerinde katılımcılara çok yavaş yürümelerini ve her şeye dikkat ederek duyularını uyandırmalarını tavsiye ediyor.

Uygulamayla alakalı açıklama yapan McDougall, "Bu gibi etkinlikler sayesinde insanların, aslında hepimizin geldiği yer olan doğal yaşamla daha güçlü bir bağ hissedeceklerini umuyorum," dedi.

Ormanbanyonsu1

"Ve bu bağı hissettiklerinde, insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini, doğayla daha güçlü bir ilişki kurmalarını ve doğayı ve doğadaki yerlerini daha fazla takdir etmelerini istiyorum," diye ekledi.

BERLİN’İN TAM MERKEZİNDE

Orman banyosu aktivitesi temelde rahatlama odaklı olduğundan McDougall yürüyüşünü meditasyonla sonlandırıyor. Seçtiği ormanlardan biri ise Berlin'in tam merkezinde bulunuyor.

McDougall, insanları doğayla bağ kurmanın uygun olabileceğine ve şehirde kısa bir süre için bile olsa bunun faydaları olduğuna ikna etmeyi umuyor.

Bilim de doğanın insanlarda olumlu bir his yarattığı fikrini destekliyor. Örneğin, Almanya'da yapılan bir araştırma, ormanda yapılan bir yürüyüşün beynin bilgiyi işlemesine yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Almanya'da bir sinirbilim merkezinin direktörü olan Simone Kuehn, "Bir grup sağlıklı katılımcıya trafik gürültüsü dinletirken, diğer gruba kuş sesleri dinlettik. Kuş seslerine maruz kalan kişilerin anksiyete, depresyon ve paranoyada azalma gösterdiğini tespit ettik," dedi.

Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization - WHO) tarafından hazırlanan bir rapor da yeşil alanların ruh sağlığına oldukça olumlu yönde etki ettiğini göstermişti.

Kaynak: Haber Merkezi-Euronews