2024 yılı için asgari ücret bir kez daha yükseltilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetiminin açıklamalarına göre, enflasyon oranlarının altında kalmayacağı vurgulanıyor ve yeni asgari ücret için ilk adımlar atılıyor.

Asgari ücret zammı için harekete geçiliyor! İlk adım 20 Kasım’da atılacak: ‘Şimdiye kadar hiç kurmadığımız şekilde komisyon kuracağız…’

Asgari Ücret Komisyonu'nda, gelecek yıl için 2 kadın ve 2 erkek üyenin yer alacağı açıklandı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Tekgıda-İş Sendikası Kocaeli İl Temsilciliği ziyareti sırasında yaptığı basın toplantısında, önümüzdeki günlerde asgari ücretle ilgili görüşmelerin başlayacağını duyurdu. Atalay, "Kasımın 20'sinden sonra komisyonu kurarız" dedi ve şu ifadeleri kullandı: "Bu masada asgari ücretli otursun, biz oturmayalım. Asgari ücreti 20 senedir anlatıyorum. Sendikalarda asgari ücretli işçi yok. Sendikanın olduğu yerde aile yardımı, ikramiye, servis, yemek olur. 8 milyon işçi, sanki bizim üyemiz, ailemizin parçası gibi gayret sarf ediyoruz. Allah nasip ederse kasımın 20'sinden sonra yeni asgari ücret komisyonu kuracağız. Belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurmadığımız şekilde komisyon kuracağız. 2 kadın, 2 erkek olacak komisyonda. Yani ne olması gerekiyorsa orada oturanlar karar verecekler. Sendikacılar da onlara uyacaklar."


TÜRK LİRASI (205)

Asgari ücretin belirlenmesinde son 6 aylık enflasyon verilerinin dikkate alınacağı belirtiliyor. Bu doğrultuda, asgari ücretin 15 bin TL'nin üzerine çıkması muhtemel görünüyor. Asgari ücretle çalışanlar için 15 bin TL'nin psikolojik bir sınır olduğu düşünülüyor ve yeni yılda bu sınırın aşılacağı öngörülüyor. Bu nedenle, 2024 zammının yüzde 40 civarında başlayabileceği tahmin ediliyor.


TÜRK LİRASI (309)

Eğer zam oranı yüzde 40 olarak belirlenirse, 2024 yılında asgari ücret 15 bin 962 lira 80 kuruş olacak. Yüzde 45'lik bir zam oranının kabul edilmesi durumunda ise asgari ücret 16 bin 532 lira 90 kuruş seviyesine yükselecektir. Son olarak, yüzde 50'lik zam oranının kabul edildiği senaryoda, asgari ücret 17 bin 103 lira olacaktır.

Kaynak: Haber merkezi-mynet