Asgari ücrete yapılacak zam beklentisi, çalışanların "en az yüzde 50-60" oranında bir artış talebinde bulunmasıyla gündemde. Milyonlar, bekledikleri görüşmelerin başlamasını iple çekiyor. Tahminler ve beklentiler havada uçuşurken, çalışanların gözü asgari ücret için kurulacak olan 'pazarlık' masasında. Aralık ayında işçi ve işveren temsilcileri bir araya gelerek, "2024 yılında asgari ücret ne kadar olmalı?" sorusuna yanıt arayacak. Ekonomi yazarı Faruk Erdem, ATV Haber'e yaptığı değerlendirmede, "Bu yıl da enflasyonun önemli olacağını, enflasyonun üzerinde bir artış olacağını bekliyorum" dedi.

para-55

Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı ve 4 aylık enflasyon oranı yüzde 29.41 olarak belirlendi. Merkez Bankası'nın 6 aylık enflasyon tahmini ise yüzde 38. Bu durumda, 6 aylık bir enflasyon gerçekleşirse yüzde 38'lik bir artışla asgari ücretin en az 15,708 TL'ye çıkması bekleniyor.

Memur ve memur emeklisine yapılacak yüzde 49.46'lık artış, asgari ücret görüşmelerinde önemli bir faktör olacak. Eğer asgari ücrete bu oranda bir artış yapılırsa, rakamın 17,042 TL'ye yükselmesi beklenir. Yüzde 50'lik bir artış gerçekleşirse ise asgari ücretin 17,103 TL'ye çıkması tahmin ediliyor.

PARA-57

Hükümet, işçi ve işvereni mağdur etmeyecek bir formül bulmak için şimdiden arayışa geçti. 2024 yılı için yeni asgari ücret, bu detaylara göre belirlenecek. Ekonomi yazarı Faruk Erdem, asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada, "Yeni asgari ücretin 15 bin lira ile 18 bin lira arasında bir rakama tekabül edebileceğini tahmin edebiliriz. Ancak zaman zaman hükümet, buraya ilave bir refah payı ekleyebilir" dedi.

para-51

Asgari ücretteki artışın yanı sıra işsizlik maaşı, Bağkur prim ödemeleri, askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi birçok ödeme de güncellenecek. İşsizlik maaşı, en büyük brüt asgari ücretin yüzde 40'ı ile en yükseği yüzde 80'i kadar olabilmektedir. Asgari ücrete yüzde 38 zam yapılması durumunda en düşük işsizlik maaşı 7 bin 347 liraya, yüzde 45 artışla 7 bin 719 liraya, yüzde 50 artışla ise 7 bin 986 liraya yükselebilir. İş göremezlik ödeneği de asgari ücrete göre artan kalemlerden biridir.

Doğum izni borçlanması ise bu formüllere göre 45 bin 994 liradan 49 bin 900 liraya yükselecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ